Młoda kapusta z boczkiem, marchewką i koperkiem
Każdego roku czekam z utęsknieniem kiedy pojawi się pierwsza, młoda kapusta. Przyrządzam ją na różne sposoby jednak najbardziej lubię z młodą marchewką, boczkiem i koperkiem. To prosty przepis i powszechnie znany ale każdy ma swój sposób na smak doskonały. Ja zamiast wody używam bulionu warzywnego, który naturalnie wzbogaca smak gotowanej kapusty. Życzę smacznego.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 30 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 10 dag wędzonego boczku
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 łyżka masła
- 1 ½ szklanki bulionu warzywnego
- ½ pęczka świeżego koperku
- ½ łyżki oleju
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce (na dużych „oczkach”)
- w garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło i wlewamy bulion, wkładamy kapustę oraz marchewkę i gotujemy na średnim ogniu 15 min. od czasu do czasu mieszając,
- w tym czasie cebulę oraz boczek kroimy w drobną kostkę, smażymy na oleju a
następnie dodajemy do kapusty, - doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy całość jeszcze 5 min.,
- na koniec dodajemy posiekany koperek.
Inne propozycje na dania z młodej kapusty:
1. Kremowa zupa z młodą kapustą
2. Kapuśniaczek z młodej kapusty z grzybami
3. Sałatka z młodej kapusty z pomidorami i czosnkiem