Młoda kapusta z boczkiem, marchewką i koperkiem

Młoda kapusta z boczkiem, marchewką i koperkiem

Każdego roku czekam z utęsknieniem kiedy pojawi się pierwsza, młoda kapusta. Przyrządzam ją na różne sposoby jednak najbardziej lubię z młodą marchewką, boczkiem i koperkiem. To prosty przepis i powszechnie znany ale każdy ma swój sposób na smak doskonały. Ja zamiast wody używam bulionu warzywnego, który naturalnie wzbogaca smak gotowanej kapusty. Życzę smacznego.

 

Zdjęcie - Młoda kapusta z boczkiem, marchewką i koperkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji – 4

Czas wykonania – 30 min.

Stopień trudności – łatwy

 

Zdjęcie - Młoda kapusta z boczkiem, marchewką i koperkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 łyżka masła
  • 1 ½ szklanki bulionu warzywnego
  • ½ pęczka świeżego koperku
  • ½ łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

 

Zdjęcie - Młoda kapusta z boczkiem, marchewką i koperkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Sposób wykonania:

  1. kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce (na dużych „oczkach”)
  2. w garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło i wlewamy bulion, wkładamy kapustę oraz marchewkę i gotujemy na średnim ogniu 15 min. od czasu do czasu mieszając,
  3. w tym czasie cebulę oraz boczek kroimy w drobną kostkę, smażymy na oleju a
    następnie dodajemy do kapusty,
  4. doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy całość jeszcze 5 min.,
  5. na koniec dodajemy posiekany koperek.

 

Inne propozycje na dania z młodej kapusty:

1. Kremowa zupa z młodą kapustą

2. Kapuśniaczek z młodej kapusty z grzybami

3. Sałatka z młodej kapusty z pomidorami i czosnkiem



Zdjęcie - Młoda kapusta z boczkiem, marchewką i koperkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów