Kruche ciasto z rabarbarem i migdałową bezą

Kruche ciasto z rabarbarem i  migdałową  bezą

O tej porze roku nie ma już dobrych jabłek ale jest rabarbar więc można upiec szarlotkę z rabarbarem. U mnie w domu takie ciasta schodzą najlepiej. Kruche, pachnące, z kwaśnym rabarbarem i pyszną migdałową bezą przetrwało tylko do wieczora. Jeśli jeszcze nie znudził się Wam rabarbar, zapraszam do spróbowania tego ciasta.

Zdjęcie - Kruche ciasto z rabarbarem i  migdałową  bezą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto: 

  • 4 szklanki maki 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szklanka cukru pudru 
  • 1 1/2 kostki masła 
  • 6 dużych żółtek
  • 2 łyżki gestej kwaśnej śmietany   
Nadzienie: 
  • 80 dag rabarbaru (można dać więcej)
  • 1/4 szklanki wody
  • szklanka cukru (dałam niepełną)
  • 2 galaretki (dałam cytrynowe)
Pianka
  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • pół szklanki zmielonych migdałów
  • cukier puder do posypania 
Ciasto:  Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i wymieszać aż masa będzie grudkowata. Dodać żółtka i kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto (można zrobić to w malakserze). Ciasto podzielić na dwie części 1/3 i 2/3. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (co najmniej kilka godzin) lub w zamrażarce (około godziny).    Nadzienie:  Rabarbar pokroić w kawałki, podsmażyć go na maśle, dodać cukier i dusić, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa. Pod koniec dodac 2 galaretki i odstawić do wystygnięcia.Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Dużą formę  posmarować masłem [wyłożyłam papierem do pieczenia] i wyłożyć większą częścią ciasta. Lekko wgnieść ciasto, tak aby powierzchnia była raczej jednolita i podpiec w piekarniku przez około 8 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.    Pianka: Ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, na końcu wmieszać migdały używając najniższych obrotów miksera.Podpieczone ciasto posypać tartą bułką, wyłożyć na to nadzienie rabarbarowe, bezę migdałową i zetrzeć na nią pozostałą część ciasta. Piec około godziny, aż powierzchnia ładnie się zrumieni. Lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem.   Smacznego:)

Kategorie przepisów