Tarta z porami

Tarta z porami
Bardzo lubię smak uduszonych porów, stają się słodkawe, ale nadal pełne smaku. Kupiłam kilka ładnych i tak powstała tarta.

Tarta z porami
  • 3 ładne pory (biało-zielona część)
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 1 jajko
  • kawałek masła
  • sól, pieprz gałka muszkatołowa
  • ser grana padano
  • kilka plasterków szynki serrano

ciasto:
  • 200g mąki
  • 100g masła
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki wody
Zdjęcie - tarta z porami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCiasto zagnieść i odstawić na pół godzinki do lodówki. Następnie wylepić nim foremkę, nakłuć widelcem w kilku miejscach i upiec - 15 minut w 180 stopniach. Pory pokroić w plasterki, obie cebule w piórka. W rondelku rozpuścić masło i udusić pory razem z cebulką do miękkości. Doprawić i wymieszać z jajkiem. Przełożyć na podpieczone ciasto, ułożyć plasterki szynki, posypać startym serem i zapiec ok 20 minut w 180 stopniach.

Kategorie przepisów