Danie jest naprawdę smaczne, a do tego bardzo elegancko się prezentuje i z powodzeniem może być przyrządzony dla gości, na których chce się wywrzeć dobre wrażenie :)
Bardzo fajny pomysł na ciepłą przystawkę. W internecie znalazłam kilka przepisów na tak przyrządzone pieczarki, ale żaden mi do końca nie pasował. Zrobiłam więc swoją własną wersję, kierując się zawartością lodówki, i muszę przyznać, że wyszło całkiem smacznie :)
Jeśli tak jak ja należycie do grupy truskawkoholików, którzy tymi owocami nigdy się nie przejedzą polecam lekką budyniową tartę z truskawkami w roli głównej.
Miłośnikom łososia polecam roladki, tym razem na omlecie, z dużą ilością koperku i serkiem chrzanowym. Ciekawa przystawka zachęca swoim wyglądem i na pewno atrakcyjnie wygląda na stole.
Lekka sałatka z melonem, serem pleśniowym i winegretem cytrynowym - pyszna na upalne dni i nie tylko oczywiście jeżeli ktoś lubi takie połączenia. Polecam
Tortille posmarować grubo pastą z ciecierzycy, posypać posiekanym szczypiorkiem, ułożyć liście sałaty. Ogórka i paprykę pokroić w cienkie paski, rzodkiewki również w wąskie pół lub ćwierć plastry. Ułożyć je na sałacie w 3 rządkach ...
Ziemniaczki nie tylko wyglądają niezwykle efektownie, ale także smakują wyśmienicie. Na pewno zrobią wrażenie na gościach. Można je podać samodzielnie z dipem (np. tysiąca wysp), ale także jako dodatek do obiadu. Doskonale będą się komponować z mięsami z grilla, piekarnika, patelni lub urozmaicą zwykłe jajko sadzone na obiad.
Bakłażana myjemy kroimy w długie plasterki solimy i odstawiamy na kilka minut . Następnie plasterki myjemy zostawiamy żeby wyschły . Suche grillujemy na patelni grillowej lub na grillu...
Bakłażana myjemy i kroimy w plasterki następnie solimy. Po ok 10 min płuczemy plastry bakłażana myjemy z soli ,osuszamy i grillujemy. Twaróg dusimy widelcem, solimy dodajemy śmietanę i mieszamy. Twarożek chłodzimy. Zimny nakładamy na ciepłego bakłażana, posypujemy kiełkami rzodkiewki i ozdabiamy koperkiem
Melona wydrążyć w kuleczki. Ogórka pozbawić pestek i pokroić w kostkę, dodać przekrojone na pół pomidorki oraz całe kuleczki mozzarelli. Wymieszać z porwaną sałatą, na koniec dodać cząstki pomarańczy pozbawione błonek. Całość wymieszać delikatnie z listkami bazylii i przed podaniem polać dressingiem
To pomysł na bardzo szybki, lekki obiad. W pierwszej wersji miała być zupa krem z brokuła, ale jakoś tak mnie poniosła inwencja, że stworzyłam sobie całkiem oryginalne, bardzo smakowite danie.
Zdecydowanie znudziły mi się kanapki do pracy. Co dzień to samo, nuda. Dlatego ostatnio kombinujemy, co by tu urozmaicić. Robimy sałatki, wytrawne muffinki albo tortille jak dzisiaj.
A dlaczego twierdzę, że mają potencjał? Z tej prostej przyczyny, że jeśli za ich przygotowanie zabierze się ktoś bardziej cierpliwy i lubiący zabawy w dekorowanie słodkości, mogą prezentować się naprawdę powalająco. Bo smakują wyśmienicie.