Tortille posmarować grubo pastą z ciecierzycy, posypać posiekanym szczypiorkiem, ułożyć liście sałaty. Ogórka i paprykę pokroić w cienkie paski, rzodkiewki również w wąskie pół lub ćwierć plastry. Ułożyć je na sałacie w 3 rządkach ...
Ziemniaczki nie tylko wyglądają niezwykle efektownie, ale także smakują wyśmienicie. Na pewno zrobią wrażenie na gościach. Można je podać samodzielnie z dipem (np. tysiąca wysp), ale także jako dodatek do obiadu. Doskonale będą się komponować z mięsami z grilla, piekarnika, patelni lub urozmaicą zwykłe jajko sadzone na obiad.
Bakłażana myjemy kroimy w długie plasterki solimy i odstawiamy na kilka minut . Następnie plasterki myjemy zostawiamy żeby wyschły . Suche grillujemy na patelni grillowej lub na grillu...
Bakłażana myjemy i kroimy w plasterki następnie solimy. Po ok 10 min płuczemy plastry bakłażana myjemy z soli ,osuszamy i grillujemy. Twaróg dusimy widelcem, solimy dodajemy śmietanę i mieszamy. Twarożek chłodzimy. Zimny nakładamy na ciepłego bakłażana, posypujemy kiełkami rzodkiewki i ozdabiamy koperkiem
Melona wydrążyć w kuleczki. Ogórka pozbawić pestek i pokroić w kostkę, dodać przekrojone na pół pomidorki oraz całe kuleczki mozzarelli. Wymieszać z porwaną sałatą, na koniec dodać cząstki pomarańczy pozbawione błonek. Całość wymieszać delikatnie z listkami bazylii i przed podaniem polać dressingiem
To pomysł na bardzo szybki, lekki obiad. W pierwszej wersji miała być zupa krem z brokuła, ale jakoś tak mnie poniosła inwencja, że stworzyłam sobie całkiem oryginalne, bardzo smakowite danie.
Zdecydowanie znudziły mi się kanapki do pracy. Co dzień to samo, nuda. Dlatego ostatnio kombinujemy, co by tu urozmaicić. Robimy sałatki, wytrawne muffinki albo tortille jak dzisiaj.
A dlaczego twierdzę, że mają potencjał? Z tej prostej przyczyny, że jeśli za ich przygotowanie zabierze się ktoś bardziej cierpliwy i lubiący zabawy w dekorowanie słodkości, mogą prezentować się naprawdę powalająco. Bo smakują wyśmienicie.
Bardzo fajne połączenie słodkiego ze słonym czyli szalone szaszłyki z książki "Przepisy Mikołajka" (...). Takie szaszłyki są naprawdę smaczne i radosne, fajna przekąska dla dzieci na spotkanie z kolegami i koleżankami. Polecamy :)
Podczas niedzielnej wyprawy do lasu udało mi się nazbierać wyjątkowo dużo poziomek. Pomyślałam , że najlepszym sposobem na ich spożytkowanie (oprócz zjedzenia na surowo oczywiście) będzie jakieś deserowe ciasto z galaretką.
Składniki pasty mieszamy na jednolita masę. Smarujemy tortille, na wierzchu kładziemy plaster szynki dojrzewającej, plasterek żółtego sera i mix sałat i jeszcze troszkę startego albo porwanego sera.
Ugotowane ziemniaki układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia i każdy z nich dociskamy tłuczkiem do ziemniaków, aż pękną i spłaszczą się odrobinę. Na każdy ziemniak nakładamy masło cytrynowe i odrobinę rozsmarowujemy...
Jestem osobą raczej otwartą na kulinarne nowinki. Mimo tego do sałatek łączących w składzie kozi ser i owoce długo nie mogłam się przekonać. Mam do Was tylko jedną prośbę: bądźcie ode mnie mądrzejsi, dajcie się przekonać już dziś! :)