Puree z brokuła - wersja de lux
To pomysł na bardzo szybki, lekki obiad. W pierwszej wersji miała być zupa krem z brokuła, ale jakoś tak mnie poniosła inwencja, że stworzyłam sobie całkiem oryginalne, bardzo smakowite danie.
Puree z brokuła - Laura SKŁADNIKI:
(porcja na 1 osobę)
- 1/4 brokuła
- 5 dkg sera z niebieską pleśnią (rokpol, gorgonzola lub każdy inny)
- garść płatków migdałowych
- oliwa z oliwek
- mały ząbek czosnku
- sól, pieprz
Brokuła opłukać, podzielić na mniejsze kawałki i obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wody nie wylewać. Lekko przestudzić i rozdrobnić razem z czosnkiem w kubku miksującym lub za pomocą blendera, w miarę potrzeby dodać wodę z gotowania. Doprawić do smaku.
Płatki migdałowe uprażyć na patelni.
Ciepłe puree nałożyć do miseczki, posypać rozdrobnionym serem oraz płatkami migdałowymi i skropić oliwą.