Cordon Bleu kojarzy mi się wbrew pozorom nie z Francją, a z Hiszpanią. Było to najczęściej zamawiane danie przez moje dziecko podczas ostatniego pobytu w Hiszpanii.Ale zacznę od początku.
Bardzo smaczny i prosty deser dla wielbicieli kokosowych smaków. Słone krakersy połączone ze słodkim kremem budyniowym tworzą wbrew pozorom naprawdę zgrany duet :)
Ten przepis mam od kilku lat, robię go przynamniej raz w roku, zazwyczaj w tłusty czwartek a jeśli nie to napewno w karnawale. Te oponki to świetna okazja, żeby przekonać dzieci do zjedzenia białego sera a dodatkowym argumentem jest to, że ser utrzymuje wilgoć i nawet na drugi dzień są świeże i smaczne.
Dziś nie będzie słodko, będzie obiadowo:). Pulpeciki w sosie pomidorowym znalazłam na blogu Basi już jakiś czas temu. Oryginalny przepis pochodzi od Nigelli Lawson, a ja zrobiłam takie jak Basia, zwiększając jedynie troszkę składniki. Bardzo smaczny obiadek, który gościł u nas już kilka razy. Smacznego !
Kokosanki chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku takie jak lubię zresztą nie tylko ja, szybkie i proste w wykonaniu - do kawki jak znalazł polecam :-)
Pamiętam, chyba japoński, serial Oshin, nadawany bardzo dawno temu przez polską telewizję, o biednej dziewczynce, którą ojciec sprzedał za worek ryżu. Pamiętam jak płakałam kiedy szła na służbę a jej śliczna, nieszczęśliwa twarzyczka prześladowała mnie od odcinka do odcinka. Był to tak smutny serial, że nawet dzisiaj na samo wspomnienie tamtych emocji łza się w oku kręci.