Uniwersalny krem z pieczonych warzyw

Uniwersalny krem z pieczonych warzyw

Gdy pytam Piotra co zjadłby na obiad, w co drugim wypadku pada odpowiedź: pieczone warzywa. To zaskakujące, jak ich smak różni się do tych gotowanych czy smażonych. Stają się aromatyczne i autentycznie słodkie. Marchewka, pietruszka, młode ziemniaki, papryka- pieczemy wszystko:)

Tym razem zestawiłam kilka w klimacie śródziemnomorskim, doprawiłam ziołami,a po upieczeniu zmiksowałam na delikatny krem. Sprawdził się jako dodatek do kanapek, sos do makaronu, a także (po wymieszaniu z mielonym , smażonym mięsem) farsz do naleśników.

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Uniwersalny krem z pieczonych warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Uniwersalny krem z pieczonych warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Uniwersalny krem z pieczonych warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Uniwersalny krem z pieczonych warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uniwersalny krem z pieczonych warzyw

Agata, 25 lipca 2011

Zdjęcie - Uniwersalny krem z pieczonych warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Bakłażany obierz ze skórki (obieraczką do warzyw). Pokrój je, a także paprykę w niedużą kostkę. Cebule przekrój na 4 części. Czosnek niech pozostanie w łupinkach (dzięki temu po upieczeniu stanie się kremowy i słodki). Warzywa ułóż na blaszce, polej oliwą, posól i popieprz. Dokładnie wymieszaj, na wierzchu połóż gałązki tymianku. Piecz do zarumienienia jarzyn, w temperaturze 180 oC od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa będą upieczone, zmiksuj je z dodatkiem koncentratu (czosnek najpierw obierz). Dopraw do smaku. Podawaj z makaronem, pieczywem lub np. jako sos do mięsa.

Kategorie przepisów