GRILOWANA POLENTA W SOSIE KURKOWYM
Cóż chyba zostałam oficjalnym (chyba maniakalnym, ponieważ wkrótce przerobię całą jego książkę!) fanem Gordona Ramseya ponieważ mój zachwyt jego przepisami obecnie jest nieprzemijający a wręcz rośnie wraz z kolejnymi przepisami, które okazują się być wyśmienite i zaskakujące. Muszę, się przyznać, że zachwycił mnie film „Julie and Julia” i niespodziewanie poniekąd moje życie i gotowanie nawiązuje do jego puenty mimo, iż „Kasia and Gordon” nie da się ukryć to nie brzmi aż tak zachęcająco jak pierwowzór ;-).
Nie przepadam za kaszkami ale ta grillowana polenta jest wyśmienita. Mimo, iż podałam jej solidne porcje a sosu niestety wyszło mi mniej niż bym się spodziewała zniknęła z talerzy w 100% z pełnym zachwytem degustujących bardzo polecam ten przepis szczególnie, że sezon grzybowy dopiero się rozkręca. U mnie taka polenta z pewnością się jeszcze pojawi bo jest naprawdę łatwa w przygotowaniu a przy tym niesamowicie smaczna.
Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 30-40min
Poziom trudności: 4/10
SKŁADNIKI:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 300g kurek lub mieszanki grzybów leśnych
- 25g masła
- Sól
- Pieprz
- Szczypta oregano
- 2 ząbki czosnku
- ½ szklanki śmietanki 30%
- 200g kaszki kukurydzianej
- 1,2l wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Kaszkę mieszamy rózgą z wrzątkiem i chwilkę podgrzewamy.
2. Następnie przelewamy ją do dużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i ugniatamy na ok. 2cm placek.
3. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wyciągamy z blaszki razem z papierem i kroimy na kwadraty o boku ok. 8-10cm.
4. Polentę wrzucamy na patelnie grillową wysmarowaną oliwą z oliwek i smażymy do zrumienienia z boku stron.
5. Gdy wysmażymy wszystkie placki umieszczamy je w ciepłym piekarniku w naczyniu żaroodpornym aby nie straciły temperatury.
6. Następnie kurki w moim przypadku mrożone wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy na dużym ogniu do zrumienienia.
7. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy masło, czosnek, przyprawy i zalewamy śmietanką.
8. Sosem polewamy kwadraty polenty i podajemy na ciepło.
Smacznego!