GRILOWANA POLENTA W SOSIE KURKOWYM

GRILOWANA POLENTA W SOSIE  KURKOWYM

Cóż chyba zostałam oficjalnym (chyba maniakalnym, ponieważ wkrótce przerobię całą jego książkę!) fanem Gordona Ramseya ponieważ mój zachwyt jego przepisami obecnie jest nieprzemijający a wręcz rośnie wraz z kolejnymi przepisami, które okazują się być wyśmienite i zaskakujące. Muszę, się przyznać, że zachwycił mnie film „Julie and Julia” i niespodziewanie poniekąd moje życie i gotowanie nawiązuje do jego puenty mimo, iż „Kasia and Gordon” nie da się ukryć to nie brzmi aż tak zachęcająco jak pierwowzór ;-). 

 Nie przepadam za kaszkami ale ta grillowana polenta jest wyśmienita. Mimo, iż podałam jej solidne porcje a sosu niestety wyszło mi mniej niż bym się spodziewała zniknęła z talerzy w 100% z pełnym zachwytem degustujących bardzo polecam ten przepis szczególnie, że sezon grzybowy dopiero się rozkręca. U mnie taka polenta z pewnością się jeszcze pojawi bo jest naprawdę łatwa w przygotowaniu a przy tym niesamowicie smaczna.

Zdjęcie - GRILOWANA POLENTA W SOSIE  KURKOWYM  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: dla 4 osób

Czas przygotowania: 30-40min

Poziom trudności: 4/10

SKŁADNIKI:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 300g kurek lub mieszanki grzybów leśnych
  • 25g masła
  • Sól
  • Pieprz
  • Szczypta oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki śmietanki 30%
  • 200g kaszki kukurydzianej
  • 1,2l wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Kaszkę mieszamy rózgą z wrzątkiem i chwilkę podgrzewamy.

2. Następnie przelewamy ją do dużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i ugniatamy na ok. 2cm placek.

Zdjęcie - GRILOWANA POLENTA W SOSIE  KURKOWYM  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wyciągamy z blaszki razem z papierem i kroimy na kwadraty o boku ok. 8-10cm.

4. Polentę wrzucamy na patelnie grillową wysmarowaną oliwą z oliwek i smażymy do zrumienienia z boku stron.

Zdjęcie - GRILOWANA POLENTA W SOSIE  KURKOWYM  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

5. Gdy wysmażymy wszystkie placki umieszczamy je w ciepłym piekarniku w naczyniu żaroodpornym aby nie straciły temperatury.

6. Następnie kurki w moim przypadku mrożone wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy na dużym ogniu do zrumienienia.

Zdjęcie - GRILOWANA POLENTA W SOSIE  KURKOWYM  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

7. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy masło, czosnek, przyprawy i zalewamy śmietanką.

Zdjęcie - GRILOWANA POLENTA W SOSIE  KURKOWYM  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

8. Sosem polewamy kwadraty polenty i podajemy na ciepło.

Smacznego!

Kategorie przepisów