Szukałam jakiegoś przepisu , do którego mogłabym wykorzystać maślankę (została mi jeszcze od ciasta czekoladowego) , no i znalazłam ten oto przepis na gofry.
Flan to jeden z deserów, który zapamiętałam z naszej wycieczki do Hiszpanii. Deser ten był zawsze na stole szwedzkim podczas śniadań czy obiadokolacji w hotelu, w którym mieszkaliśmy. Bardzo nam wtedy smakował, mój Ukochany jadł go każdego dnia z wielkim smakiem. Zawsze chciałam odtworzyć ten smak w domu. Najpierw nie znałam nazwy, a potem jak już się dowiedziałam, to zrobienie go wydawało mi się zbyt trudne albo czegoś mi brakowało.
Sezon jagodowy zaczynam od deseru. Fool to tradycyjny angielski deser składający się z bitej śmietany wymieszanej ze zmiksowanymi świeżymi lub gotowanymi owocami. Jest to mój trzeci deser tego typu.
Pewnie wszyscy uwielbiają gofry ale często te domowe nie smakują tak jak np. te z budki na Krupówkach. Żeby gofry były pyszne i chrupiące potrzebne są dwie rzeczy.
Masło zmiksowałam z cukrem, dodałam jajka, mąkę, cynamon,proszek do pieczenia a na koniec mleko. wszystko dobrze wymieszałam. Można drewnianą łyżka albo w mikserze.
To jest właśnie ten wypiek, o którym wspominałam w poniedziałek. Pyszny, pachnący pomarańczowo i tak też smakujący sernik z przepisu Viridianki. Do niego potrzebowałam kandyzowane pomarańcze, które okazały się być tak smaczne, że można je zjadać same. Sernik zaś jest wspaniały: wilgotny, miękki, bardzo pomarańczowy.
Dziś prezentuję chleb, który jest nowym numerem jeden w mojej kuchni. Do tego łatwy i szybki do zrobienia. Idealny dla kogoś, kto nie ma czasu piec codziennie. Pracę dzielimy na dwie raty. Zaczyn przygotowujemy wieczorem, a resztę rano, lub zaczym rano przed pracą (potrzebna jest tylko łyżka i dwie minuty wolnego czasu), a pieczemy wieczorem.
Chrupiące naleśniki z Nutellą, likierem i orzeszkami - wyszły wyśmienite ... a ta czekolada w środku po prostu palce lizać - polecam :-)8 usmażonych naleśników
Nie mogłam się oprzeć propozycjom Amber podanych w 95 Weekendowej Piekarni. Zauroczyły mnie zwłaszcza bułeczki, które przypominają mi trzylistną koniczynkę. Co prawda moje bułeczki złączyły się podczas wyrastania ale w smaku są bardzo dobre. Mięciutkie, pulchne, lekko słodkie. Bardzo zachęcam do ich pieczenia bo nie będziecie żałować.
Pamiętacie ten deser? Leciutka pianka, niesamowicie słodka w waflowym rożku, z wierzchu oblana lukrem lub polewą i ew. posypana kolorowymi groszkami. Mam do nich słabość, mimo, że nie cierpię obrzydliwie słodkich łakoci.
Dzisiaj połączone siły czterech blogów: Atinki, Ireny i Andrzeja, Wiosenki i mój. Coś jak cztery żywioły, szalejące wspólnie w kuchni ;) Upiekliśmy pyszne, pachnące bułeczki z cynamonowym nadzieniem. Ach, jak one nam smakowały! Ja tam się nie mogłam od nich oderwać normalnie:)
Od dawna nosiłam się z zamiarem zrobienia tartaletek. Przyznam, że robiłam je po raz pierwszy w życiu - i już wiem, że na pewno zagoszczą na stałe w naszym menu... Mąż będzie zachwycony, kiedy wróci z delegacji i czekać będzie na niego ciasto pełne budyniu i owoców ;)
Przepis na to przepyszne ciasto znalazłam na blogu Kwestia smaku i muszę powiedzieć, że jest ono absolutnie wspaniałe. Mocno czekoladowy spód, pyszna serowa masa i mus truskawkowy to jest coś co obiecuje niezwykłe doznania smakowe. Zwłaszcza zimą gdy możemy wyciągnąć mrożone owoce. Bardzo polecam:)
Powiem krótko: ten sernik jest po prostu wspaniały ! Być może robiony ściśle według przepisu byłby bardziej kremowy , ale zapewniam , że i ze zwykłym białym serem wychodzi pyszny - delikatny , wilgotny , wręcz soczysty , a do tego bardzo dobrze daje się kroić.
Ciastka maślane które są w moim domu od lat, to ciasto jest również podstawą kruchego ciasta do tarty lub innych ciast... Jest pyszne maślane i delikatne oraz bardzo aromatyczne, czasem dodaje jeszcze otartą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Polecam :-)