Chleb na cały tydzień II

Zdjęcie - Chleb na cały tydzień II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś prezentuję chleb, który jest nowym numerem jeden w mojej kuchni. Do tego łatwy i szybki do zrobienia. Idealny dla kogoś, kto nie ma czasu piec codziennie. Pracę dzielimy na dwie raty. Zaczyn przygotowujemy wieczorem, a resztę rano, lub zaczym rano przed pracą (potrzebna jest tylko łyżka i dwie minuty wolnego czasu), a pieczemy wieczorem.
Chleb jest jaśniejszy od poprzedniego chleba na cały tydzień. Jest bardziej pszenny, mniej razowy. Pasuje do wszystkiego. Piekę go zamiennie z tamtym. Czasem, tak jak dziś, dodaję do niego ulubione nasiona. Doskonale sprawdza się jako codzienny chleb na kanapki.
Z podanej porcji ciasta wychodzą 3 keksówki, które piekę jednocześnie. Dwa bochenki od razu po przestygnięciu zamrażam.
Gdy potrzebuję chleb na rano, wieczorem wyciągam bochenek z zamrażalnika, wyciągam go z woreczka, w którym był zamrażany i kładę na kratce do studzenia ciast. Rano mam świeży chlebek.
A czy Wy macie sprawdzone sposoby rozmrażania pieczywa? Jeśli tak, podzielcie się ze mną i powiedzcie, jaki sposób jest najlepszy :)


Zdjęcie - Chleb na cały tydzień II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Chleb na cały tydzień II
2 keksówki 28 cm, 1 keksówka 20 cm

Zaczyn
150 g aktywnego zakwasu żytniego 100% hydracji)
180 g mąki typ 650
220 g wody

900 g maki typ 650
120 g maki żytniej razowej
550 g wody
30 g świeżych drożdży
1 1/3 łyżki soli
1/3 szkl. mieszanki nasion (słonecznik, dynia, siemię lniane itp.)

W dużej misce wymieszać łyżką pierwsze trzy składniki. Miskę przykryć folią i zostawić w ciepłym miejscu na około 12 godzin.
Po tym czasie:
Drożdże rozpuścić w wodzie. Wlać je do zaczynu. Dodać obie mąki. Wymieszać mikserem, aż składniki ładnie się połączą, jednak niezbyt długo. Ciasto będzie gęste, ale nie będzie tworzyć kuli. Teraz dodać sól i nasiona i zmiksować do połączenia się składników.
Ciasto nakryć folią i zostawić na 60 – 90 minut do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
keksówki wysmarować cienko tłuszczem (np. olejem) i posypać otrębami.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i wyrobić kilkoma ruchami ręki. Podzielić na trzy części i przełożyć do keksówek.
Przykryć i zostawić na 40 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 220°C i włożyć wszystkie trzy chleby. Spryskiwaczem z wodą spryskać ścianki piekarnika i chleby i piec 15 minut w tej temperaturze. Następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze około 30 minut. Po wyjęciu z foremek chleb popukany od spodu powinien wydać głuchy odgłos. Gdy tak nie będzie, włożyć chleb bez foremek jeszcze na kilka minut do piekarnika.
Chleb studzić na kratce.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy