Cynamonowe ciasto z nutellą
Angielski, prosty przepis na wspaniałe ciasto.
175 g miękkiego masła
175 g cukru
3 jajka
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki mielonego cynamonu
4 łyżki mleka
4 czubate łyżki nutelli
50 g orzechów laskowych - siekanych ale w duże kawałki
Masło zmiksowałam z cukrem, dodałam jajka, mąkę, cynamon,proszek do pieczenia a na koniec mleko. wszystko dobrze wymieszałam. Można drewnianą łyżka albo w mikserze.
Do wysmarowanej masłem formy - wyłożonej na dnie papierem pergaminowym - wlałam 2/3 ciasta. Na cieście wyłożyłam trzy kleksy nutelli a na nie resztę ciasta. Długim, drewnianym patyczkiem do szaszłyków zamieszałam ciasto tak by nutella "poprzecinała się" z ciastem ale nie zmieszała z nim zupełnie.
Wygładziłam wierzch i posypałam ciasto posiekanymi orzechami laskowymi.
Całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C - piekłam około godziny. Czasem potrzeba 10 minut więcej - najlepiej przeprowadzić "próbę suchego patyczka".
Ciasto piekłam w formie okrągłej o przekroju 20 cm.
PS ciasto jest za rzadki - nie utrzymało nutelli, która spłynęła na dno tortownicy. Chyba następnym razem daruję sobie mleko i dodam mniej proszku do pieczenia.
175 g miękkiego masła
175 g cukru
3 jajka
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki mielonego cynamonu
4 łyżki mleka
4 czubate łyżki nutelli
50 g orzechów laskowych - siekanych ale w duże kawałki
Masło zmiksowałam z cukrem, dodałam jajka, mąkę, cynamon,proszek do pieczenia a na koniec mleko. wszystko dobrze wymieszałam. Można drewnianą łyżka albo w mikserze.
Do wysmarowanej masłem formy - wyłożonej na dnie papierem pergaminowym - wlałam 2/3 ciasta. Na cieście wyłożyłam trzy kleksy nutelli a na nie resztę ciasta. Długim, drewnianym patyczkiem do szaszłyków zamieszałam ciasto tak by nutella "poprzecinała się" z ciastem ale nie zmieszała z nim zupełnie.
Wygładziłam wierzch i posypałam ciasto posiekanymi orzechami laskowymi.
Całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C - piekłam około godziny. Czasem potrzeba 10 minut więcej - najlepiej przeprowadzić "próbę suchego patyczka".
Ciasto piekłam w formie okrągłej o przekroju 20 cm.
PS ciasto jest za rzadki - nie utrzymało nutelli, która spłynęła na dno tortownicy. Chyba następnym razem daruję sobie mleko i dodam mniej proszku do pieczenia.