Gofry lekkie i chrupiące

Szukałam jakiegoś przepisu , do którego mogłabym wykorzystać maślankę (została mi jeszcze od ciasta czekoladowego) , no i znalazłam ten oto przepis na gofry. Zmniejszyłam tylko ilość soli (pół łyżeczki to stanowczo za dużo , jak na taką małą porcję) , ale poza tym niczego nie zmieniałam. Gofry wyszły wspaniałe - lekkie i niesamowicie chrupiące , jak najbardziej zasługują na swoją nazwę. I jeszcze jedno... radzę od razu zrobić co najmniej z podwójnej porcji ;-)

Zdjęcie - Gofry lekkie i chrupiące - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 3/4 szkl. maślanki
- 1/4 szkl. mleka
- 6 łyżek oleju
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

W misce wymieszać razem mąki , proszek do pieczenia , sodę i sól. Do drugiego naczynia wlać maślankę , mleko , olej , dodać żółtko i też wymieszać. Ubić białko , wsypać cukier i dalej ubijać , aż cukier się rozpuści , dodać wanilię. Płynne składniki wlać do mieszanki mącznej , krótko wymieszać łyżką i dodać pianę , ponownie delikatnie wymieszać. Piec w gofrownicy po kilka minut , studzić na kratce kuchennej (można razem z kratką wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 100 st.C. , do czasu , aż wszystkie gofry będą gotowe).

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka pełnoziarniste

Ciasteczka pełnoziarniste

Kaś Kaś
Bake&Taste

Kokos - truskawki - róża. I o tym, jak rozmawiać z szefem
1

Kokos - truskawki - róża. I o…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Ryż na słodko, zapiekany na mleku kokosowym

Ryż na słodko, zapiekany na ml…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

 Kruche ciasto z porzeczkami i karmelem

Kruche ciasto z porzeczkami i…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Drożdżowy placek z wiśniami

Drożdżowy placek z wiśniami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto Dobosza

Ciasto Dobosza

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Przepisy z tych kategorii

Cukiernicze tajemnice i gofry jogurtowo-miodowe z nutką mięty

Cukiernicze tajemnice i gofry…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Gryczane muffiny z jeżynami

Gryczane muffiny z jeżynami

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Kokosowe ciasteczka z porzeczkami i nasionami konopi

Kokosowe ciasteczka z porzeczk…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Domowe wafle z masą z galaretki

Domowe wafle z masą z galaretk…

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Jogurtowe babeczki z porzeczkami

Jogurtowe babeczki z porzeczka…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kruche ciasteczka orkiszowo-słonecznikowe z porzeczkami

Kruche ciasteczka orkiszowo-sł…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna