Cloverlaf Rolls

Cloverlaf  Rolls

Nie mogłam się oprzeć propozycjom Amber podanych w  95 Weekendowej Piekarni. Zauroczyły mnie zwłaszcza bułeczki, które przypominają mi trzylistną  koniczynkę. Co prawda moje bułeczki złączyły  się podczas wyrastania ale w smaku są bardzo dobre. Mięciutkie, pulchne, lekko słodkie. Bardzo zachęcam do ich pieczenia bo nie będziecie żałować.

Zdjęcie - Cloverlaf  Rolls  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 230g wody
  • 1 duże jajko
  • 40g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drożdży instant

Wszystkie składniki umieścić w misce miksera z hakiem i mieszać,aż wszystko się połączy - ok. 3 minuty.Zwiększyć prędkość miksera i mieszać do większego rozwinięcia glutenu - ok.7 minut. Ciasto umieścić w lekko naoliwionej misce,przykryć i zostawić do fermentacji na 1 godzinę. Podzielić ciasto na kawałki o wadze 40g, a następnie każdy kawałek na trzy części. Z każdego kawałka uformować kulkę.Formę do muffinów na 12 sztuk lekko posmarować masłem.W każdy otwór włożyć po trzy kulki.
Odstawić przykryte na ok. 1 i 1/2 godziny do podrośnięcia. Wyrośnięte kulki ciasta posmarować roztopionym masłem i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez 15 minut.Formę z ciastem odwrócić i wyjąć gotowe bułeczki.

Smacznego:)

Zdjęcie - Cloverlaf  Rolls  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów