Makaron z białym serem i cebulką to danie bardzo proste i szybkie. Jesli ktoś z Was jest amatorem makaronu, twarogu, cebulki lub potraw jarskich na pewno polubi takie połączenie, gorąco polecam!
Uwielbiamy je ciągle, z różnymi dodatkami, z różnymi owocami. Dziś zrobiłam z jabłkami i gruszkami oraz cynamonem. Bardzo pyszne! Lubimy polewać je słodkim syropem klonowym albo zjadać z dżemem, konfiturą, a Synek z nutellą. Z każdym z tych dodatków są pyszne, niezmiennie. Pancakes można serwować o każdej porze dnia, są również wspaniałym śniadaniem, biorą więc udział w akcji Majowe Śniadania u Mico.
Szparagi są same z siebie dietetyczne, ale łatwo je "zepsuć" - smażeniem albo ciężkim sosem. Najprościej po prostu je ugotować i podać z sosem jogurtowym - jogurt, czosnek i sól i nic więcej. Pycha, nie kolacja!
Wymieszać jajka z mlekiem.W osbnej miseczce wymieszać płatki, cukier i cynamon. Masło rozgrzać na patelni. Zanurzać chleb w mieszance jajecznej, potem w płatkach. Smażyć na złotobrązowo. Można podawać z syropem klonowym - nam wystarczyły same w sobie. Smacznego :)
Od dawna nosiłam się z zamiarem przygotowania sałatki z uszkami tortellini. Jadłam ją na chrzcinach córki mojej kuzynki i się w niej zakochałam:-) Pyszne uszka z różnymi farszami; serowym, grzybowym albo mięsnym. Do tego pomidor, ogórek i sos czosnkowy, mmm... pyszotka! Sałatka nadaje się na piknik majowy jak i na śniadanie, gorąco polecam!
Wiosny za bardzo nie widać, więc na pocieszenie przygotowałam sałatkę wiosenną. Bardzo szybka i prosta sałatka, szczególnie wtedy kiedy pojawią się u Was niespodziewani goście, polecam!
Jest to danie przygotowane według mojego własnego pomysłu. Szukałam przepisu na cannelloni, którego jeszcze nie robiłam, i jakoś żaden mi się nie podobał, więc postanowiłam przygotować coś swojego. Nie jest to danie fotogeniczne, niestety, i jeśli chcecie przygotować je dla gości, radziłabym zapiec rurki w osobnym naczyniu dla każdej osoby, gdyż po rozkrojeniu całość nieco się rozpada.
Delikatna szarlotka z bitą śmietaną to bardziej tucząca wersja szarlotki, ale jakże pyszna. Kupiłam kiedyś taką szarlotkę w cukierni i postanowiłam, że zrobię mniej więcej taką samą.
Wczorajszy dzień spędzony na basenie upłynął bardzo miło ale po powrocie chciało się jeść. Upalna pogoda staniu w kuchni nie sprzyja więc rano, jeszcze o chłodzie, podszykowałam obiad. Obiad typowo letni czyli taki, żeby poczuć się syto ale lekko. A nie ma chyba nic lżejszego od warzyw i kaszki kuskus.
To najlepsze placuszki, jakie udało mi się do tej pory zrobić. Przepis znalazłam w kuchni Agaty. Autorka pisze, że konsystencją przypominają leciutką chmurkę - i naprawdę takie wychodzą. Są przepyszne i równie dobrze smakują z syropem klonowym, jak i z dżemem lub konfiturami. Bez dodatków też są smaczne - nawet na drugi dzień (o ile się uchowają) ;) Polecam !
W ostatni weekend mieliśmy grilla, nie mogło zabraknąć słodkiego. Postanowiłam wypróbować przepis na kremówki na cieście francuskim (przepis otrzymałam od mojej teściowej:-)). Kremówka nie jest tak mocno tucząca, bo składa się z ciasta francuskiego i kremu budyniowego, wersja light, polecam:-)
Nie ma nic lepszego niż drożdżowe kluski parowane. Proste, a jakie pyszne, można polewać je dowolnymi sosami, jak kto lubi. Przepis pochodzi z starej książki kucharskiej. To kolejna perła z lamusa, smak dzieciństwa, palce lizać!
Znalazłam w mojej lodówce salami, które trzeba było wykorzystać. Do tego kostka drożdży i żółty ser. Prawie wszystkie składniki potrzebne do pizzy, po co marnować jedzenie:-) Upiekłam 2 blachy pizzy, mniam, pyszotka!
Przedstawiam propozycję do akcji "PRZETWORY 2010". Zaczynam od ogórków w zalewie curry:-) Ja za tymi ogórkami nie przepadam, ale uwielbiają je mój mąż i brat. Ostatnio sprawdziły się również na imprezie, wszystkim smakowały jako przygryzka do chleba, polecam!
Nie robię za bardzo żadnych przetworów na zimę, gdyż nie mam gdzie ich składować. Marzy mi się jednak duża spiżarnia, gdzie w równych rzędach stały by obok siebie różnego rodzaju dżemy, konfitury, soki, warzywa czy grzyby. Wszystko przygotowane własnoręcznie, bez sklepowej chemii...Może kiedyś się to uda :)