Pizza z salami i pomidorami
Znalazłam w mojej lodówce salami, które trzeba było wykorzystać. Do tego kostka drożdży i żółty ser. Prawie wszystkie składniki potrzebne do pizzy, po co marnować jedzenie:-) Upiekłam 2 blachy pizzy, mniam, pyszotka!
Składniki na ciasto:
1 kg mąki pszennej
1 kostka drożdży
łyżeczka soli
2 szklanki ciepłej wody
6 łyżek oleju lub oliwy z oliwek
mąka do podsypania
Dodatki:
5 pomidorów
25 dag żółtego sera
30 dag salami
3-4 cebule
4 ząbki czosnku
keczup
Drożdże rozpuścić w małej miseczce w niedużej ilości letniej wody. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, dokładnie wymieszać. Następnie wlać drożdże rozpuszczone w wodzie. Ciasto winno być bardzo elastyczne. Po wyrobieniu zrobić dołek w cieście i wlać olej, jeszcze raz wyrobić. Po kwadransie ciasto podzielić na cztery kawałki, posypać mąką i pod przykryciem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Blachy posmarować olejem (ja używam blach z piekarnika). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachy, posmarować keczupem. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić lekko na oleju, na koniec dodać starty czosnek, wyłożyć na ciasto.
Pomidory sparzyć i pokroić na ćwiartki. Ser żółty zetrzeć na tarce. Na cebulę wyłożyć na przemian salami i pomidory. Tak przygotowaną pizzę posypać niewielką ilością żółtego sera.
Piec w temperaturze 22o stopni C 15-20 minut. Wyciągnąć pizzę i posypać resztą sera, włożyć pizzę jeszcze na 5 minut do piekarnika, gotowe!
Smacznego:-)