Kurczak z warzywami i kuskusem
Wczorajszy dzień spędzony na basenie upłynął bardzo miło ale po powrocie chciało się jeść. Upalna pogoda staniu w kuchni nie sprzyja więc rano, jeszcze o chłodzie, podszykowałam obiad. Obiad typowo letni czyli taki, żeby poczuć się syto ale lekko. A nie ma chyba nic lżejszego od warzyw i kaszki kuskus. Przepis pochodzi z sierpniowego/2009 numeru Soli i Pieprzu.
Składniki:
- szklanka kaszy kuskus
- filet z piersi kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka octu balsamicznego
- łyżeczka słodkiej papryki
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 pęczka świeżego tymianku ( dałam łyżeczkę suszonego)
- 2 mięsiste pomidory
- 1 bakłażan
- 2 małe cukinie
- strąk czerownej papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy
- po łyżeczce suszonego tymianku, rozmarynu i estragonu
Warzywa umyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Bakłażany i cukinie pokroić w kostkę, cebulę w talarki. Czosnek posiekać. Rozgrzać oliwę, wrzucić bakłażany, cukinie, czosnek i cebulę. Dodać pomidory i paprykę. Dusić do miękkosći ale tak, żeby warzywa były chrupkie. Dodać zioła i doprawić solą i pieprzem.
Kuskus wsypać do miski. Zalać wrzątkiem, tak aby woda była ok. 1 cm nad powierzchnią (aby kasza była smaczniejsza zawsze zalewam bulionem). Przykryć i odstawić na 15 minut, aż kuskus wchłonie całkowicie płyn. Pierś pokroić w kostkę, przełożyć do miski, zamarynować mieszanką z sosu sojowego, balsamico, papryki, pieprzu i oliwy. Odstawić na 15 minut. Na patelnii rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i zrumienić. Dodać warzywa, wszystko razem podgrzewać kilka minut. Podawać z kuskusem.