Kurczak z warzywami i kuskusem

Kurczak z warzywami i   kuskusem

Wczorajszy dzień spędzony na basenie upłynął bardzo miło ale po powrocie chciało się jeść. Upalna pogoda  staniu w kuchni nie sprzyja więc rano, jeszcze o chłodzie,  podszykowałam obiad. Obiad typowo letni czyli taki, żeby poczuć się syto ale lekko. A nie ma chyba nic lżejszego od warzyw i kaszki kuskus. Przepis pochodzi z sierpniowego/2009 numeru Soli i Pieprzu.

Zdjęcie - Kurczak z warzywami i   kuskusem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • szklanka kaszy kuskus
  • filet z piersi kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 pęczka świeżego tymianku ( dałam łyżeczkę suszonego)
  • 2 mięsiste pomidory
  • 1 bakłażan
  • 2 małe cukinie
  • strąk czerownej papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • po łyżeczce suszonego tymianku, rozmarynu i estragonu

Warzywa umyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Bakłażany i cukinie pokroić w kostkę, cebulę w talarki. Czosnek posiekać. Rozgrzać oliwę, wrzucić bakłażany, cukinie, czosnek i cebulę. Dodać pomidory i paprykę. Dusić  do miękkosći ale tak, żeby warzywa były chrupkie. Dodać zioła i doprawić solą i pieprzem.

Kuskus wsypać do miski. Zalać wrzątkiem, tak aby woda była ok. 1 cm nad powierzchnią (aby kasza była smaczniejsza zawsze zalewam bulionem). Przykryć i odstawić na 15 minut, aż kuskus wchłonie całkowicie płyn. Pierś pokroić  w kostkę, przełożyć do miski, zamarynować mieszanką z sosu sojowego, balsamico, papryki, pieprzu i oliwy. Odstawić na 15 minut. Na patelnii rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i zrumienić. Dodać warzywa, wszystko razem podgrzewać kilka minut. Podawać z kuskusem.

Kategorie przepisów