Od kiedy spróbowałam pierogów w wersji pieczonej, wiem, że będą się one pojawiać często na naszym stole. Łatwe i szybkie w przygotowaniu tak jak tradycyjne, za to w smaku zdecydowanie bogatsze. Delikatne, chrupiące ciasto z pewnością Wam posmakuje. Przepyszne zarówno na ciepło z gorącym barszczem, jak i na zimno jako przekąska
Zwolennikom tradycyjnych smaków to ciasto powinno przypaść do gustu. Bo cóż bardziej tradycyjnego niż kruche ciasto z serem i jabłkami. Ciasto jest rewelacyjne w smaku i bardzo łatwe do zrobienia. Idealnie nadaje się na święta jeśli np. nie macie w planach wielkiego sernika.
Biszkopt , krem nutellowo-śliwkowy i bita śmietana. Brzmi smakowicie ? Faktycznie było smaczne. Mojego m-żonka jednak nie zachwyciło , może dlatego , że nie przepada on za czekoladowymi kremami.
To ciasto jest ostatnio tak popularne , że nawet nie trzeba go specjalnie reklamować. No , ale kilka słów od siebie wypada napisać , a zatem: placek jest po prostu pyszny! Lekko wilgotny w środku , aromatyczny i soczysty od owoców , do tego kruszonka - połączenie idealne. Na dodatek szybko się go robi i nawet nie wymaga pomocy miksera. Jeszcze tylko dodam , że na pierwszy rzut oka przypomina delikatne ciasto drożdżowe.
Obok makowców, pierników, keksów i serników, na świątecznym stole nie może zabraknąć czekoladowego akcentu. Czy to w postaci ciasta, czy tylko drobnych ciasteczek. Wypieki z czekoladą, szczególnie te przekładane kremem, zawsze kojarzyły mi się z wyjątkowo wykwintnym smakiem, na specjalne okazje. Czekoladowa rolada z kremem kokosowym, oblana dużą ilością polewy, to jedna z moich propozycji na tegoroczne Święta.
Klasyczna sałatka Caprese to tylko pomidory, mozzarella, oliwa, pieprz i listki bazylii. Prostota i odzwierciedlenie włoskich barw narodowych zarazem. Ja zaszalałam (ale tylko odrobinkę, wszak po co kombinować przy smakach wręcz doskonałaych ?) i dodałam trochę chrupiącej, ostrej w smaku dymki oraz słodko-kwaśny sos z octu balsamicznego.
Rzadko biorę się za robienie skomplikowanych deserów, ale miałam tak ogromną ochotę na tartę, że nie mogłam się oprzeć i podążyłam za wskazówkami niezrównanego Michel’a Roux
Podobno tą tartą Francuzi zajadali się już w XVI wieku. Nie dziwi mnie zupełnie, że jest popularna po dziś dzień, bo to naprawdę pyszne, sycące danie. Kisz świetnie sprawdza się na ciepło jako danie obiadowe, a także w roli zimnej przekąski piknikowej. Możesz upiec jedną dużą foremkę lub użyć kilku małych, jak ja.
Choć składniki tej potrawy (a może raczej ich proporcje) mogą niejedną osobę zdziwić, naprawdę warto podjąć ryzyko i zaufać zapewnieniom J.Ch,, że to purée nie tylko się uda, lecz będzie kremowe, pyszne i zupełnie wyjątkowe- w dobrym tego słowa znaczeniu. 2 główki czosnku i trochę ziemniaków? Tak, doskonale się razem sprawdzą!
Od jakiegoś czasu chodziło za mną ciasto drożdżowe. W zasadzie największą ochotę miałam na porcję takiego ze śliwkami (najlepiej węgierkami!) i kruszonką, ale skoro w lodówce czekał na mnie zapas słodkich malin, grzechem byłoby ich nie wykorzystać.
ciasto przygotowane w ten sposób ma na pewno lepszy smak. No cóż... formy do babki gotowanej i tak nie mam , ale może znajdą się wielbiciele babek piaskowych. W przeciwnym razie radzę "ugotować" tę babkę albo pominąć poniższy przepis milczeniem ;-))
Dzisiaj pierwszy z przepisów pochodzący z książki "Szef kuchni po godzinach" - cudowna makrela, przygotowana w nieco więcej niż pół godziny. Minimalnie zmieniłam przepis, przede wszystkim zamieniając masło na oliwę z oliwek. W oryginale ryba jest pieczona na grillu, moja piekła się w piekarniku - skorzystałam z funkcji grill. Ryba jest naprawdę znakomita - polecam.
ym razem obyło się bez niespodzianek i plecionki wyszły przepyszne :-) Co prawda dokonałam pewnych zmian , ale to bardzo niewielkie zmiany - po pierwsze: zamiast mąki do masy serowej dodałam wiórki kokosowe , a zamiast świeżych owoców dałam dżem.
Nie każdy lubi mak, czy też wypieki z jego dodatkiem. I w moim domu tak jest ;-) A, że przynajmniej jedno ciasto z makiem na Święta po prostu być musi, w związku z tym postanowiłam połączyć to, co dzieci uwielbiają, czyli krem orzechowy, z tym, za czym nie przepadają, czyli z makiem. Otóż upiekłam makowiec na biszkoptowym spodzie, a jego wierzch przykryłam kremem o smaku przypieczonych, aromatycznych orzechów laskowych. Czyż to nie brzmi smakowicie ? Skuszą się nawet najwybredniejsi :-)