Makrela na ostro wg mistrza Ramsaya
Na urodziny dostałam dwie wspaniałe książki kulinarne: dwie książki i dwóch moich najlepszych kucharzy - Gordon i Jamie. Do tej pory napawałam się zdjęciami i słowami. W końcu przyszedł czas na gotowanie.
Dzisiaj pierwszy z przepisów pochodzący z książki "Szef kuchni po godzinach" - cudowna makrela, przygotowana w nieco więcej niż pół godziny. Minimalnie zmieniłam przepis, przede wszystkim zamieniając masło na oliwę z oliwek. W oryginale ryba jest pieczona na grillu, moja piekła się w piekarniku - skorzystałam z funkcji grill.
Ryba jest naprawdę znakomita - polecam.
Makrela na ostro - Laura SKŁADNIKI:
Na rybach zrobić nacięcia co 2 centymetry. Ryby oprószyć solą, także wewnątrz.
Składniki marynaty wymieszać.
Ryby dokładnie posmarować marynatą, także w nacięciach oraz wewnątrz.
Piec na grillu po około 5 minut z każdej strony. Ja piekłam w piekarniku - funkcja grill, 230 stopni.
Podawać z surówką
Dzisiaj pierwszy z przepisów pochodzący z książki "Szef kuchni po godzinach" - cudowna makrela, przygotowana w nieco więcej niż pół godziny. Minimalnie zmieniłam przepis, przede wszystkim zamieniając masło na oliwę z oliwek. W oryginale ryba jest pieczona na grillu, moja piekła się w piekarniku - skorzystałam z funkcji grill.
Ryba jest naprawdę znakomita - polecam.
Makrela na ostro - Laura SKŁADNIKI:
- 4 makrele
- 1/3 szklanki oliwy
- 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki (najlepiej wędzonej)
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki musztardy dijon
- 2 łyżeczki czerwonego octu winnego
- sól
Na rybach zrobić nacięcia co 2 centymetry. Ryby oprószyć solą, także wewnątrz.
Składniki marynaty wymieszać.
Ryby dokładnie posmarować marynatą, także w nacięciach oraz wewnątrz.
Piec na grillu po około 5 minut z każdej strony. Ja piekłam w piekarniku - funkcja grill, 230 stopni.
Podawać z surówką