Makrela na ostro wg mistrza Ramsaya
![Makrela na ostro wg mistrza Ramsaya](/obrazek/duze/makrela-na-ostro-wg-mistrza-ramsaya-170226.jpeg)
Na urodziny dostałam dwie wspaniałe książki kulinarne: dwie książki i dwóch moich najlepszych kucharzy - Gordon i Jamie. Do tej pory napawałam się zdjęciami i słowami. W końcu przyszedł czas na gotowanie.
Dzisiaj pierwszy z przepisów pochodzący z książki "Szef kuchni po godzinach" - cudowna makrela, przygotowana w nieco więcej niż pół godziny. Minimalnie zmieniłam przepis, przede wszystkim zamieniając masło na oliwę z oliwek. W oryginale ryba jest pieczona na grillu, moja piekła się w piekarniku - skorzystałam z funkcji grill.
Ryba jest naprawdę znakomita - polecam.
Makrela na ostro - Laura
SKŁADNIKI:
Na rybach zrobić nacięcia co 2 centymetry. Ryby oprószyć solą, także wewnątrz.
Składniki marynaty wymieszać.
Ryby dokładnie posmarować marynatą, także w nacięciach oraz wewnątrz.
Piec na grillu po około 5 minut z każdej strony. Ja piekłam w piekarniku - funkcja grill, 230 stopni.
Podawać z surówką
Dzisiaj pierwszy z przepisów pochodzący z książki "Szef kuchni po godzinach" - cudowna makrela, przygotowana w nieco więcej niż pół godziny. Minimalnie zmieniłam przepis, przede wszystkim zamieniając masło na oliwę z oliwek. W oryginale ryba jest pieczona na grillu, moja piekła się w piekarniku - skorzystałam z funkcji grill.
Ryba jest naprawdę znakomita - polecam.
![Makrela na ostro Makrela na ostro](http://3.bp.blogspot.com/-Ca9AqblU8NA/UMbZ7TaprAI/AAAAAAAACOs/3jQbKfb1heo/s1600/makrela+na+ostro1.jpg)
- 4 makrele
- 1/3 szklanki oliwy
- 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki (najlepiej wędzonej)
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki musztardy dijon
- 2 łyżeczki czerwonego octu winnego
- sól
Na rybach zrobić nacięcia co 2 centymetry. Ryby oprószyć solą, także wewnątrz.
Składniki marynaty wymieszać.
![Makrela na ostro Makrela na ostro](http://3.bp.blogspot.com/-GaqIBmxR2Fs/UMbagGI-yPI/AAAAAAAACPE/TcPvxbqZUUg/s400/makrela+na+ostro3.jpg)
Ryby dokładnie posmarować marynatą, także w nacięciach oraz wewnątrz.
Piec na grillu po około 5 minut z każdej strony. Ja piekłam w piekarniku - funkcja grill, 230 stopni.
![Makrela na ostro Makrela na ostro](http://2.bp.blogspot.com/-KzR9r3dZh4A/UMbZ-rIOgLI/AAAAAAAACO0/C59J_syHsMo/s400/makrela+na+ostro2.jpg)
Podawać z surówką