Babka gościnna

Zdjęcie - BABKA GOŚCINNA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Tego wpisu właściwie miało nie być. Otóż jakiś czas temu pewna osoba podzieliła się przepisem na babkę w mojej "gościnnej księdze" (stąd wzięła się nazwa) , z tym , że podała same składniki , bez sposobu wykonania. Upiekłam już w życiu tyle ciast , że nie wydało mi się to problemem i postanowiłam sprawdzić co mi z tego wyjdzie. Od razu podejrzewałam , że ciasto raczej nie będzie z tych wilgotnych , ze względu na dodatek mąki ziemniaczanej. I tak też było - bez popicia nie dało się go jeść ;-) Jak się jednak okazało , przeoczyłam jeden ważny szczegół. Autorka użyła zwrotu "ugotowałam babkę..." i dopiero wtedy mnie olśniło , że chodziło o babkę gotowaną ! To zupełnie zmienia postać rzeczy , bo ciasto przygotowane w ten sposób ma na pewno lepszy smak. No cóż... formy do babki gotowanej i tak nie mam , ale może znajdą się wielbiciele babek piaskowych. W przeciwnym razie radzę "ugotować" tę babkę albo pominąć poniższy przepis milczeniem ;-))

Składniki:
- 1 cukier wanilinowy
- 5 jajek
- 1 kostka margaryny (dałam masło)
- 1 szkl. cukru pudru
- 100 g wódki (zastąpiłam sokiem cytrynowym , ale w mniejszej ilości)
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Miękki tłuszcz utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po 1 jajku , za każdym razem dokładnie ubijając (gdyby masa zaczęła się warzyć - dodać trochę mąki) , a następnie wódkę (sok cytrynowy) i obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlać do formy dokładnie wysmarowanej tłuszczem , wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 180 st.C i piec 45-60 minut.

Uwagi:
Okazało się , że ten przepis jest na babkę GOTOWANĄ (autorka nie podała sposobu wykonania), dlatego też, jeśli macie odpowiednią formę , to lepiej tę babę ugotować niż piec - na pewno będzie smaczniejsza.

Zamiast dodawać od razu całe jajka , można najpierw utrzeć same żółtka , a dopiero na koniec wymieszać ciasto z ubitą na sztywno pianą z białek. Albo inny sposób: najpierw ubić całe jajka z cukrem , dodać pozostałe składniki , a na koniec dodać rozpuszczoną i ostudzoną margarynę.

Przepisy z tych kategorii

Babka waniliowa – przepis
2

Babka waniliowa – przepis

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Babka pomarańczowa z makiem i czekoladą

Babka pomarańczowa z makiem i…

food² food²
Food Square

Drożdżowy wieniec cynamonowy z czekoladą i orzechami

Drożdżowy wieniec cynamonowy z…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Czekoladowe ciasto snickers

Czekoladowe ciasto snickers

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bolo Rei - portugalski wieniec drożdżowy z bakaliami
1

Bolo Rei - portugalski wieniec…

food² food²
Food Square

Piernik

Piernik

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Przepisy z tych kategorii

Świąteczny chlebek cynamonowy z wiśniami

Świąteczny chlebek cynamonowy…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Bolo Rei - portugalski wieniec drożdżowy z bakaliami
1

Bolo Rei - portugalski wieniec…

food² food²
Food Square

Kruidnoten - minipierniczki holenderskie

Kruidnoten - minipierniczki ho…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Kruche ciasteczka z dżemem

Kruche ciasteczka z dżemem

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Ziołowa choinka do odrywania

Ziołowa choinka do odrywania

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Piernik

Piernik

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy