Ciasto jogurtowo-cytrynowe

I stało się! Blog, dokładnie dziś, kończy 2 lata! Stu lat życzyć mu nie będę, ale nastu- z przyjemnością!:)

Z tej okazji śmieszne ciasto. Śmieszne, bo według mnie smakuje jak drożdżowe, a bez drożdży. Niesamowicie aromatyczne, pełne świeżego soku z cytryny, wilgotne. W sam raz do kompletu ze świecącym za oknem żółtym, zimowym słońcem.

Przepis od Iny Garten.

Zdjęcie - Ciasto jogurtowo-cytrynowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto jogurtowo-cytrynowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto jogurtowo-cytrynowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto jogurtowo-cytrynowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ciasto jogurtowo-cytrynowe

Agata, 25 lutego 2011

Zdjęcie - Ciasto jogurtowo-cytrynowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

  • mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • cukier - 1 i 1/3 szklanki
  • jogurt naturalny - 1 szklanka
  • jajka - 3 szt
  • skórka z cytryny - otarta z 2 owoców
  • olej - 1/2 szklanki
  • sok z cytryny - wyciśnięty z 1/3 owocu
  • ekstrakt waniliowy - 1/4 łyżeczki
  • lukier
  • cukier puder, sok z cytryny -

Sposób przygotowania

Jogurt ubij z 1 szklanką cukru, dodając kolejno jajka i skórkę cytrynową. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki, połącz je z jogurtową masą. Wlej olej i wymieszaj całość łyżką. Przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki, piecz ok. 50 minut w 180 oC. W garnuszku ugotuj (ok. 5 minut) syrop z 1/3 szklanki cukru i takiej samej ilości soku z cytryny. Upieczone ciasto nakłuj nożem i polej syropem (na ciepłe ciasto wlej zimny syrop, na zimne- ciepły). Wierzch polej cytrynowym lukrem. Przechowywane w lodówce ciasto zachowa świeżość przez 5 dni.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy