Quiche lorraine
Podobno tą tartą Francuzi zajadali się już w XVI wieku. Nie dziwi mnie zupełnie, że jest popularna po dziś dzień, bo to naprawdę pyszne, sycące danie. Kisz świetnie sprawdza się na ciepło jako danie obiadowe, a także w roli zimnej przekąski piknikowej. Możesz upiec jedną dużą foremkę lub użyć kilku małych, jak ja.
Ouiche świetnie komponuje się z prostą sałatą z sosem vinegrette (np. takim).
Składniki
- ciasto
- mąka pszenna - 250 g
- masło - 125 g, lekko zmiękczone
- jajko - 1 szt
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1/2 łyżeczki
- woda - zimna, 40 ml
- nadzienie
- boczek - 140 g
- jajko - 1 szt
- żółtko - 3 szt
- gałka muszkatołowa - szczypta
- ser żółty - najlepiej Gruyere, 140 g
- śmietanka kremówka - 300 ml
- sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania
Z mąki usyp kopczyk, włóż do niego posiekane w kostkę masło, wsyp sól, cukier, wbij jajko. Połącz składniki na gładką masę. Wlej wodę i delikatnie połącz aż uzyskasz gładkie ciasto. Szybko wyrób odpychając od siebie 4-5 razy, włóż do woreczka i schłódź w lodówce przez minimum 30 min.
Ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm, wyłóż nim 6 foremek o średnicy ok. 10 cm. Wstaw do lodówki na 20 min.
Piekarnik nagrzej do 190 oC, nakłuj ciasto widelcem. Ułóż na nim kawałek papieru po pieczenia i obciąż ziarnami fasoli. Piecz 15 minut, zdejmij fasolę i dopiecz kolejne 5 minut. Odstaw.
Boczek przez 20 minut obgotuj we wrzątku, potnik w drobną kostkę. Jajko i żółtka wymieszaj na jednolitą masę, dodaj śmietankę i przyprawy.
Do każdej foremki włóż porcję boczku, zalej masą jajeczną. Piecz 15 minut w 170 oC.