Tarta z morelami i kremem waniliowym
Dziś przepis z serii tych „nienajłatwiejszych”.
Rzadko biorę się za robienie skomplikowanych deserów, ale miałam tak ogromną ochotę na tartę, że nie mogłam się oprzeć i podążyłam za wskazówkami niezrównanego Michel’a Roux, by krok po kroku przygotować kruche ciasto (tu mini relacja :) i krem, by cieszyć się smakiem jędrnych moreli i chłodnej wanilii.
Tarta z morelami i kremem waniliowym
Składniki
- ciasto
- mąka pszenna - 250 g
- masło - 125 g, lekko zmiękczone
- jajko - 1 szt
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1/2 łyżeczki
- woda - zimna, 40 ml
- krem
- żółtko - 3 szt
- cukier puder - 60 g
- mąka pszenna - 20 g
- mleko - 250 ml
- wanilia - 1/2 strąka
- wierzch
- morele - 8 szt
- cukier - 40 g
Sposób przygotowania
Z mąki usyp kopczyk, włóż do niego posiekane w kostkę masło, wsyp sól, cukier, wbij jajko. Połącz składniki na gładką masę. Wlej wodę i delikatnie połącz aż uzyskasz gładkie ciasto. Szybko wyrób odpychając od siebie 4-5 razy, włóż do woreczka i schłódź w lodówce przez minimum 30 min.
Żółtka ubij z 1/3 cukru oraz mąką na puszystą masę.
W rondelku podgrzej mleko z pozostałym cukrem, laską wanilii i wyjętymi z niej ziarenkami. Gdy zacznie wrzeć, zalej nim masę jajeczną, stale mieszając. Całość przelej z powrotem do rondla, doprowadź do wrzenia, stale mieszając trzepaczką. Gotuj 2 minuty. Krem schłódź w lodówce przykryty folią spożywczą.
Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm, wylep nim płaską foremkę (średnica ok. 18 cm), wstaw do lodówki na 20 minut.
Piekarnik nagrzej do 190 oC, nakłuj ciasto widelcem. Ułóż na nim kawałek papieru po pieczenia i obciąż ziarnami fasoli. Piecz 20 minut, zdejmij fasolę i dopiecz kolejne 5 minut. Ostudź.
Krem rozsmaruj na cieście, na wierzchu ułóż połówki moreli, skórką do góry. Piecz 20 minut w 200 oC.
Zagotuj 40 ml wody z 40 g cukru, aż utworzy się gęsty syrop. Posmaruj nim upieczone ciasto.
Podawaj schłodzone.