Czosnkowe purée ziemniaczane wg. Julii Child

Czosnkowe purée ziemniaczane wg. Julii Child

Naprawdę i szczerze bardzo lubię Julię Child! Pewnie nie jestem w tym odczuciu odosobniona, a moje wyznanie nie jest szczególnie oryginalnie, ale i takimi przemyśleniami lubię się czasami z Wami podzielić!

Choć składniki tej potrawy (a może raczej ich proporcje) mogą niejedną osobę zdziwić, naprawdę warto podjąć ryzyko i zaufać zapewnieniom J.Ch,, że to purée nie tylko się uda, lecz będzie kremowe, pyszne i zupełnie wyjątkowe- w dobrym tego słowa znaczeniu. 2 główki czosnku i trochę ziemniaków? Tak, doskonale się razem sprawdzą!

Zdjęcie - Czosnkowe purée ziemniaczane wg. Julii Child - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Czosnkowe purée ziemniaczane wg. Julii Child - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Czosnkowe purée ziemniaczane wg. Julii Child - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Czosnkowe purée ziemniaczane wg. Julii Child - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czosnkowe purée ziemniaczane wg. Julii Child

Agata, 24 lipca 2012

Zdjęcie - Czosnkowe purée ziemniaczane wg. Julii Child - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

Sposób przygotowania

Obierz czosnek z łupinek, włóż do rondelka o grubym dnie i wraz z masłem duś pod przykrywką przez 20 minut (na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając). Czosnek ma być miękki, ale nie może zbrązowieć! W tym czasie ugotuj obrane ziemniaki w osolonej wodzie.

Z garnuszka, w którym prażył się czosnek odlej łyżkę masła, podsmaż na nim łyżkę mąki, zalej mlekiem. Mieszaj aż powstanie gładki sos.

Ziemniaki i czosnek utłucz (lub przeciśnij przez praskę, ja tak zrobiłam), wymieszaj z białym sosem, przypraw do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i ewentualnie solą. Podawaj od razu.

Kategorie przepisów