Czosnkowe purée ziemniaczane wg. Julii Child
Naprawdę i szczerze bardzo lubię Julię Child! Pewnie nie jestem w tym odczuciu odosobniona, a moje wyznanie nie jest szczególnie oryginalnie, ale i takimi przemyśleniami lubię się czasami z Wami podzielić!
Choć składniki tej potrawy (a może raczej ich proporcje) mogą niejedną osobę zdziwić, naprawdę warto podjąć ryzyko i zaufać zapewnieniom J.Ch,, że to purée nie tylko się uda, lecz będzie kremowe, pyszne i zupełnie wyjątkowe- w dobrym tego słowa znaczeniu. 2 główki czosnku i trochę ziemniaków? Tak, doskonale się razem sprawdzą!
Czosnkowe purée ziemniaczane wg. Julii Child
Składniki
- ziemniaki - 750 g
- czosnek - 2 główki
- mąka pszenna - 1 łyżka
- masło - 5 łyżek
- mleko - 1 szklanka
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku, świeżo mielony
Sposób przygotowania
Obierz czosnek z łupinek, włóż do rondelka o grubym dnie i wraz z masłem duś pod przykrywką przez 20 minut (na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając). Czosnek ma być miękki, ale nie może zbrązowieć! W tym czasie ugotuj obrane ziemniaki w osolonej wodzie.
Z garnuszka, w którym prażył się czosnek odlej łyżkę masła, podsmaż na nim łyżkę mąki, zalej mlekiem. Mieszaj aż powstanie gładki sos.
Ziemniaki i czosnek utłucz (lub przeciśnij przez praskę, ja tak zrobiłam), wymieszaj z białym sosem, przypraw do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i ewentualnie solą. Podawaj od razu.