Twarogowa babka waniliowa

Twarogowa babka waniliowa

To była jedna z lepszych szarlotek, jakie w życiu jadłam. Jak widać po scenerii zdjęć upiekłam ją jeszcze latem…

No właśnie, miała być szarlotka, ale zgubiłam na nią przepis. Nie dam jednak za wygraną, będę szukać, a w między czasie zapraszam na babkę, która chyba zagości w tym roku na moim świątecznym stole.

Zdjęcie - Twarogowa babka waniliowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Skusiłam się na jej zrobienie, bo zawiera mój ulubiony twaróg. Wypieki z jego dodatkiem mają tą miłą cechę, że długo zachowują świeżość.

Zdjęcie - Twarogowa babka waniliowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babka ładnie rośnie, choć trochę się tego obawiałam, bo surowe ciasto było dość gęste, musi spędzić w piekarniku jakąś godzinę, a zdecydowanie najlepsza jest następnego dnia po upieczeniu.

Zdjęcie - Twarogowa babka waniliowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Możecie aromatyzować ją skórką pomarańczową, cytrynową lub dodać kawałeczki czekolady. Ja postawiłam na waniliową klasykę.

Zdjęcie - Twarogowa babka waniliowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis (ze zmianami) ze strony icantstandup.blogspot.fi

Twarogowa babka waniliowa

Agata, 10 października 2012

Zdjęcie - Twarogowa babka waniliowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Foremkę na babkę wysmaruj masłem i lekko oprósz mąką.

Oddziel żółtka od białek.

Żółtka zmiksuj z cukrem na puszystą masę, dodaj miękkie masło, twaróg, sól, ekstrakt waniliwoy i całość zmiksuj.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej i dodaj do ciasta.

Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie (łyżką) połącz z pozostałą masą. Przełóż do foremki, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piec ok. 1 godziny, aż patyczek włożony do ciasta będzie czysty.

Ostudzoną babkę oprósz cukrem pudrem, przechowuj szczelnie owiniętą np. folią aluminiową.

Kategorie przepisów