Twarogowa babka waniliowa
To była jedna z lepszych szarlotek, jakie w życiu jadłam. Jak widać po scenerii zdjęć upiekłam ją jeszcze latem…
No właśnie, miała być szarlotka, ale zgubiłam na nią przepis. Nie dam jednak za wygraną, będę szukać, a w między czasie zapraszam na babkę, która chyba zagości w tym roku na moim świątecznym stole.
Skusiłam się na jej zrobienie, bo zawiera mój ulubiony twaróg. Wypieki z jego dodatkiem mają tą miłą cechę, że długo zachowują świeżość.
Babka ładnie rośnie, choć trochę się tego obawiałam, bo surowe ciasto było dość gęste, musi spędzić w piekarniku jakąś godzinę, a zdecydowanie najlepsza jest następnego dnia po upieczeniu.
Możecie aromatyzować ją skórką pomarańczową, cytrynową lub dodać kawałeczki czekolady. Ja postawiłam na waniliową klasykę.
Przepis (ze zmianami) ze strony icantstandup.blogspot.fi
Twarogowa babka waniliowa Składniki
- mąka pszenna - 300 g
- cukier - 250 g
- twaróg - 250 g , mielony
- masło - 200 g
- jajko - 4 szt
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
- sól - 1/4 łyżeczki
- cukier puder - do posypania wierzchu
Foremkę na babkę wysmaruj masłem i lekko oprósz mąką.
Oddziel żółtka od białek.
Żółtka zmiksuj z cukrem na puszystą masę, dodaj miękkie masło, twaróg, sól, ekstrakt waniliwoy i całość zmiksuj.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej i dodaj do ciasta.
Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie (łyżką) połącz z pozostałą masą. Przełóż do foremki, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piec ok. 1 godziny, aż patyczek włożony do ciasta będzie czysty.
Ostudzoną babkę oprósz cukrem pudrem, przechowuj szczelnie owiniętą np. folią aluminiową.