Do pewnego czasu nie jadałam ich wogóle ale teraz zdarza mi się je przygotować. Niektórzy robią je ze słodką kapustą ja jednak zdecydowanie wolę z kiszoną. Jest to bardzo szybki sposób na obiad.
Wszystkie składniki nadające puszystości, czyli żółtka, białka i kremówkę, ubija się na sztywno, a potem delikatnie razem miesza, dodając ulubione smaki. Dzięki temu masa jest puszysta, kiedy wkładamy ją do zamrażarki, i taka też zamarza. Lody są puszyste, gładkie, bez kryształków lodu. Pycha
Kiedy brakuje nam czasu lub chęci do skorzystania z jakiegoś bardziej skomplikowanego przepisu , a mamy akurat ochotę na coś słodkiego do kawy , to to ciasto będzie w sam raz. Przygotowuje się je w pięć minut
mówię Wam - niebo w gębie! Nie jest leciutkie, raczej zwarte, ale nadal bardzo delikatne i mocno maślane. Wierzch to cudownie kwaskowy rabarbar zalany słodką, budyniową masą. Chrupiące płatki migdałowe na wierzchu dopełniają całości.
Ostatnio przechodzę przez jakąś fazę śniadaniowych placuszków. To pewnie po trochu wina pięknych truskawek, na które sezon jeszcze trwa, i mojej ochoty, aby już od rana nimi się delektować.
Tym razem usmażyłam drożdżowe racuszki, naprawdę szybkie w przygotowaniu, świetne także na zimno.
całość ładniej się prezentuje z czerwonym akcentem i nie wypada tak blado. A smak ? Czy muszę pisać , że muffinki są pyszne ?... Przecież zawierają kokos - muszą być ! ;-)
Przepis (...) trochę zmieniłam. Przede wszystkim nie zrobiłam kruszonki i nie dodałam ekstraktu migdałowego, ale ekstrakt waniliowy. Przepis jest o tyle fajny, że nie trzeba nic ważyć. Sypkie i mokre składniki odmierza się jednym kubeczkiem.
Skusiłam się na łatwy i szybki przepis na smażony makaron z wieprzowiną, boczniakami i pomidorami. Było bardzo smacznie, tym bardziej, że dodałam od siebie nieco oleju sezamowego, który nadał potrawie więcej charakteru i orientalny posmak, który bardzo lubię.
W tego typu ciastach lubię , kiedy na wierzchu jest kruszonka , ale pomyślałam , że z taką ilością cukru (2 szklanki) raczej nie będzie potrzebna. I miałam rację , bo ciasto wyszło wystarczająco słodkie - bardzo dobre.
Ziemniaczki nie tylko wyglądają niezwykle efektownie, ale także smakują wyśmienicie. Na pewno zrobią wrażenie na gościach. Można je podać samodzielnie z dipem (np. tysiąca wysp), ale także jako dodatek do obiadu. Doskonale będą się komponować z mięsami z grilla, piekarnika, patelni lub urozmaicą zwykłe jajko sadzone na obiad.
Ciasto jest delikatne, a jednocześnie przyjemnie chrupiące, a cytrusowe nadzienie jest pysznie orzeźwiające. Przy okazji z wyciekającego cukru tworzy się cieniutka, chrupka warstwa karmelu... Niebo w gębie, mówię Wam!