Makaron z pesto, warzywami i... :)

Makaron z pesto, warzywami i... :)

Kolejna pyszna propozycja na wykorzystanie pesto – u mnie jest to pesto z rukoli, ale można użyć także innego, ulubionego. W oryginalnym przepisie użyte zostało klasyczne bazyliowe pesto :) Nietypowym akcentem są tu chrupiące grzanki z okruchów chleba, co uważam za bardzo fajny pomysł.
Zdjęcie - Makaron z pesto, warzywami i... :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
MAKARON Z PESTO, WARZYWAMI I GRZANKAMI (na 4 porcje)

400g makaronu (u mnie penne rigate), 3 łyżki pesto, 1 cukinia, 1 czerwona papryka, 2 kromki bułki pszennej lub pieczywa tostowego, 2 ząbki czosnku, garść listków bazylii, 2 łyżki świeżo startego parmezanu, oliwa, sól i pieprz


Paprykę oczyścić i pokroić w cieniutkie paseczki. Cukinię pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i na niedużym ogniu podsmażyć paprykę i cukinię wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem – tak, aby warzywa zmiękły. Na koniec dodać pesto, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Pieczywo drobno pokruszyć. Na drugiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy* i podsmażyć okruchy chleba, aż będą chrupiące i rumiane. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i od razu wymieszać z warzywami i pesto oraz posiekanymi listkami bazylii. Na talerzu każdą porcję posypać zrumienionymi okruchami pieczywa i startym parmezanem.
* Najfajniej, jeśli oliwa użyta do podsmażenia grzanek jest aromatyzowana, np. czosnkowa, rozmarynowa itp. Ja wykorzystałam oliwę ze słoiczka z suszonymi pomidorami i dzięki temu grzanki miały wyrazisty, pomidorowy smak :)

(źródło: gazetka „To jest pyszne” (1/2011)z moimi lekkimi zmianami)

Kategorie przepisów