Duszony królik w sosie pomidorowym
Królik na dobre już zagościł w mojej kuchni. Tym razem proponuje wersję, która bardzo zasmakowała mojemu synkowi. Mięso świetnie skomponowało się z pyzami na parze i gotowaną jarzynką. Polecam
SKŁADNIKI:
1 sprawiony królik ok. 1,5 kg
Marynata:
250 ml czerwonego wina
250 ml wody
1 ząbek czosnku
1 łyżka tymianku
2 liście laurowe
świeżo zmielony pieprz
2 łyżki mąki pszennej
oliwa
150 ml bulionu warzywnego
2 puszki pomidorów (lub około 600 g świeżych, bez skóry)
Mięsko królika obierz z błon, umyj i osusz. Pokrój na 6 porcji.
Marynata: w misce wymieszaj wino z wodą, czosnek obierz i pokrój w plasterki, dodaj do marynaty: czosnek, liście laurowe, tymianek i pieprz, Włóż porcje mięsa i marynuj w chłodnym miejscu przez 24 godziny.
Mięso wyjmij, osusz i lekko posyp mąką.
Mięso obsmaż na rozgrzanej oliwie z wszystkich stron i lekko podlej bulionem.
Po kwadransie wrzuć pomidory i duś około 40 minut pod przykryciem.
Mięso wyjmij na półmisek. Sos pomidorowy lekko zredukuj, w razie konieczności zmiksuj blenderem na jednolity sos i zagęść mąką. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
Królika polej przygotowanym sosem i podawaj.
Smacznego