Kurczak w jogurcie z sałatką z kiełków

Kurczak w jogurcie z sałatką z kiełków

Zdjęcie - Kurczak w jogurcie z sałatką z kiełków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kurczak w jogurcie z sałatką z kiełków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kurczak w jogurcie z sałatką z kiełków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kurczak marynowany w jogurcie – lekkie, letnie danie z piersi kurczaka i kiełków w roli głównej. Bardzo proste do przygotowania, zdrowe, dietetyczne i smaczne. Dla każdego icon smile Kurczak w jogurcie z sałatką z kiełków

SKŁADNIKI:
2 piersi z kurczaka
1/2 cytryny
marynata:
200 g jogurtu naturalnego powyżej 2%
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka posiekanego lubczyku lub pietruszki (może być suszony)
sól
pieprz

sałatka z kiełków:
100 g kiełków np. soi
50 g kiełków rzodkiewki
2 łyżki pestek dyni
1 łyżka sosu sojowego

Marynata: do miseczki wlej jogurt, dodaj drobno posiekany ząbek czosnku i lubczyk lub pietruszkę. Marynatę dopraw solą i pieprzem.
Kurczaka przekrój wzdłuż na paski o szerokości około 2 cm.
Kurczaka umieść w połowie przygotowanej marynaty (resztę przelej do szklanki i odstaw), dokładnie wymieszaj, by cały kurczak był w jogurcie i odstaw do lodówki na około 2-3 godziny.
Po tym czasie kurczaka nadziej wzdłuż na patyczki do szaszłyków. Blachę wyłóż folia aluminiową i poukładaj szaszłyki zachowując odstęp między nimi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 15 minut.
Po wskazanym czasie wyjmij, przełóż na talerze i podawaj z sosem i sałatką.

Sos: do reszty odłożonej marynaty wciśnij sok z 1/2 limonki i dokładnie wymieszaj.

Sałatka: Kiełki i pestki dyni wymieszaj, polej sosem sojowym i wymieszaj. Podawaj natychmiast.

SMACZNEGO icon smile Kurczak w jogurcie z sałatką z kiełków

Zdjęcie - Kurczak w jogurcie z sałatką z kiełków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów