Królik duszony z cebulą i oliwkami – Coniglio con le cipolle e le olive
Królik duszony w białym winie z cebulą i oliwkami. Wspaniałe połączenie. Królik jest miękki, delikatny, aromatyczny. Cudownie skomponował się z oliwkami.
SKŁADNIKI:
1 królik o wadze ok.1200 g
2 cebule
ok. 100 g oliwek czarnych lub czerwonych
150 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
szklanka białego wina
oliwa z oliwek extra-vergine
sól, pieprz, rozmaryn
Królika umyj, osusz i pokrój na kawałki. Dopraw solą, pieprzem i rozmarynem.
Cebule obierz, pokrój, a następnie zeszklij na patelni z odrobiną oliwy. Po kilku minutach dodaj kawałki królika i podsmaż razem z cebulą.
Dodaj oliwki i podlej białym winem. Duś pod przykryciem na średnim ogniu.
Po około pół godzinie dodaj bulion (lub ewentualnie wodę) i duś dalej przez około jedną godzinę.
Gotowego królika wykładamy na talerze, odkładamy oliwki. Powstały sos z cebulą miksujemy i podajemy do mięsa.
SMACZNEGO
INGREDIENTI:
Un coniglio di 1.200 g
2 cipolle bianche,
olive nere o rosse 100g
brodo di verdure o di pollo 150ml
un bicchiere di vino bianco
olio extra-vergine di oliva.
Sale, pepe, rosmarino
Lavate, asciugate e tagliate a pezzi il coniglio.
Condite la carne con sale, pepe e rosmarino.
Pelate e tagliate le cipolle e poi rosolatele in un tegame con poco olio. Dopo pochi minuti aggiungete i pezzi del coniglio e rosolateli insieme alla cipolla. Aggiungete le olive e dopo averle rosolate versate il vino bianco. Cuocete con coperchio a fuoco lento. Dopo mezz’ora aggiungete un po’ di brodo (o d’acqua), e portate a cottura per circa un’ora.
Quando il coniglio sarà pronto rimuovetelo dal tegame e mettetelo nei piatti. Mescoltate il sugo con miscelatore.
Servite il coniglio con la salsa ben preparata.
BUON APPETITO