Ragout z kurczaka z owocami

Ciekawa byłam tego przepisu. No bo jak to – kurczak i truskawki? I okazało się, że to połączenie jest naprawdę bardzo smaczne. Danie trochę nietypowe, za to bardzo wakacyjne.
Przepis wzięłam z wiekowej już książeczki "Gulasze i potrawki" z serii "Biblioteczka Poradnika Domowego" i lekko go tylko zmieniłam. Według przepisu, nadają się też mrożone truskawki, choć osobiście uważam, że to nie najlepszy pomysł. Dla mnie cały urok tego dania tkwi w świeżych, zwartych, lekko tylko zagrzanych owocach :)

RAGOUT Z KURCZAKA Z OWOCAMI
(dla 4 osób)
około 600g piersi kurczaka,
100g suszonych moreli,
250g truskawek,
pół szklanki białego wina,
łyżka miodu,
trochę soku z cytryny,
szklanka bulionu drobiowego,
2 łyżki oleju,
2 łyżki masła,
czubata łyżka mąki,
łyżeczka przyprawy curry,
sól, pieprz, cukier
Suszone morele pokroić w paseczki, zalać winem wymieszanym z miodem i odstawić. Mięso umyć, pokroić na nieduże kawałki, skropić sokiem z cytryny i posypać pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i krótko obsmażyć mięso na dużym ogniu (najlepiej partiami). W rondlu stopić masło, dodać mięso, oprószyć solą, mąką i curry, dodać morele wraz z winem i wlać bulion. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i przekroić na połówki. Dodać do mięsa, ostrożnie zamieszać i gotować jeszcze chwilkę, aż się zagrzeją. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem albo odrobiną cukru.
Najlepiej podawać z ryżem.

Przepis wzięłam z wiekowej już książeczki "Gulasze i potrawki" z serii "Biblioteczka Poradnika Domowego" i lekko go tylko zmieniłam. Według przepisu, nadają się też mrożone truskawki, choć osobiście uważam, że to nie najlepszy pomysł. Dla mnie cały urok tego dania tkwi w świeżych, zwartych, lekko tylko zagrzanych owocach :)

RAGOUT Z KURCZAKA Z OWOCAMI
(dla 4 osób)
około 600g piersi kurczaka,
100g suszonych moreli,
250g truskawek,
pół szklanki białego wina,
łyżka miodu,
trochę soku z cytryny,
szklanka bulionu drobiowego,
2 łyżki oleju,
2 łyżki masła,
czubata łyżka mąki,
łyżeczka przyprawy curry,
sól, pieprz, cukier
Suszone morele pokroić w paseczki, zalać winem wymieszanym z miodem i odstawić. Mięso umyć, pokroić na nieduże kawałki, skropić sokiem z cytryny i posypać pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i krótko obsmażyć mięso na dużym ogniu (najlepiej partiami). W rondlu stopić masło, dodać mięso, oprószyć solą, mąką i curry, dodać morele wraz z winem i wlać bulion. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i przekroić na połówki. Dodać do mięsa, ostrożnie zamieszać i gotować jeszcze chwilkę, aż się zagrzeją. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem albo odrobiną cukru.
Najlepiej podawać z ryżem.

