Rolada z indyka w szynce parmeńskiej z sosem wiśniowym
Rolada z indyka nadziewana suszonymi owocami i zawiniętą w szynkę parmeńską. Danie zainspirowane przepisem z Kwestii Smaku, ale nieco zmodyfikowane przeze mnie. Roladę podałam z sosem wiśniowym. Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealna na niedzielny obiad! Polecam!
SKŁADNIKI:
ok. 1kg pierś indyka
2 łyżki oliwy
1/2 szklanki białego wina
100 g plasterków szynki parmeńskiej
sól i pieprz
NADZIENIE:
50 g suszonej żurawiny
100 g pokrojonych w kosteczkę suszonych moreli
1/4 szklanki soku pomarańczowego
2 łyżki likieru pomarańczowego (użyłam Cointreu)
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżka masła
SOS:
1 pomarańcza
1 łyżka likieru pomarańczowego (dałam Cointreau)
1 łyżka tartego imbiru
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
50 dag wiśni
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Do rondelka włóż wszystkie składniki nadzienia. Wymieszaj, zagotuj i odstaw z ognia na około 20 minut.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Filet z indyka rozetnij i rozbij na duży placek.
Posól,popieprz i wysmaruj oliwą. Na środku połóż nadzienie.
Zwiń ciasno w roladę i w kilku miejscach zepnij wykałaczką.
Obłóż dookoła plasterkami szynki parmeńskiej i obwiąż kilkoma kawałkami sznurka. Roladę umieść w formie żaroodpornej, szynkę polej oliwą,a na dno wlej wino . Wstaw do piekarnika i piecz przez 45 minut. W czasie pieczenia możesz podlać delikatnie winem.
Wyjmij roladę z formy, przykryj folia aluminiową i odstaw na kwadrans.
Sos wiśniowy:
Wiśnie rozmroź.
Z pomarańczy wyciśnij sok i wymieszaj go z likierem.
Dodaj starty ( na tarce o małych oczkach) imbir, sok z cytryny, cukier i sos sojowy. Wymieszaj i dodaj wiśnie. Zagotuj i duś razem około 10 minut.
Mąkę ziemniaczaną rozpuść w niewielkiej ilości wody i zagęść nią sos.
Sos jest pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno.
SMACZNEGO