Karczek garam masala z serem żółtym

Karczek garam masala z serem żółtym

szybki obiad. taki akurat do zrobienia po pracy, bo smakuje najlepiej świeżo przygotowany. ważne: dla mięsożerców :) dla mnie, montiniakowo się odżywiającej ostatnimi czasy, pychota. dla mojego męża, nie-montiniakowego też pychota ;)

składniki:

  • karczek - około 600g
  • cebule - trzy-cztery spore sztuki
  • sól
  • olej do podsmażenia i podduszenia cebuli
  • przyprawa garam masala
  • ewentualnie - kilka pieczarek, ale niekoniecznie
  • ser żółty - w plastrach lub potarty, do posypania / obłożenia potrawy

Zdjęcie - karczek garam masala z serem żółtym   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

przygotowanie:

karczek pokroić w plastry, stłuc porządnie tłuczkiem do mięsa, i obsmażyć każdy kawałek z dwóch stron, na odrobinie oleju posolonego wcześniej. w większym garnku (takim, który pomieści całą potrawę, u mnie głęboka patelnia z odpinaną rączką) na oleju zeszklić pokrojoną wg własnego uznania cebulę (kroiłam w ćwierćkrążki). do cebuli, lekko podduszonej już, przekładać obsmażone kotlety karkówkowe. mięso i cebulkę obsypać hojnie garam masalą, ja daję trzy-cztery czubate łyżeczki. pod większym garnkiem cały czas niech się pali niewielki gaz, tak, żeby mięso z cebulką (i ewentualnymi pieczarkami) się dusiło. dusić, ja wiem? ze 40 minut, mieszając co jakiś czas. przed podaniem obłożyć/obsypać serem żółtym, i włożyć naczynie do piekarnika rozgrzanego tak, żeby ser się stopił.

jeść w towarzystwie surówek jakichś, u mnie króluje biała rzodkiew ze śmietaną i odrobiną soli

Zdjęcie - karczek garam masala z serem żółtym   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów