Japoński kurczak Karaage

Japoński kurczak Karaage
Karaage to nazwa bardzo popularnej w Japonii potrawy z kurczaka. Do jej przygotowania najlepsze jest mięso z udek, ale można też użyć filetów z piersi. Tak przygotowany kurczak jest nie tylko smakowicie chrupiący, ale i bardzo aromatyczny dzięki długiemu marynowaniu. Polecam zwłaszcza wielbicielom smażonych kurczaków ;)
Do kurczaka podałam kleisty ryż, sezamową sałatkę z ogórków oraz niezawodny sos miodowo-sojowy :)
Podobnie jak poprzednio, przepis znalazłam u atiny_bc, a pierwotnie pochodzi z blogu Karoliny.

Zdjęcie - Japoński kurczak Karaage - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

JAPOŃSKI KURCZAK KARAAGE
(na 3 porcje)
500g mięsa z udek kurczaka (bez skóry i kości),
3 starte ząbki czosnku,
starty korzeń imbiru (tyle samo, co czosnku),
2 łyżki sosu sojowego,
1/5 łyżki stołowego białego wina (w oryginalnym przepisie używa się ryorishu, czyli "alkoholu do gotowania". Jest to rodzaj sake stosowany powszechnie w japońskiej kuchni),
1 plaster ananasa,
pieprz i sól do smaku,
mąka ziemniaczana do obtoczenia

Mięso pokroić w dużą kostkę i włożyć do woreczka foliowego. Następnie dodać dwie łyżki sosu sojowego, wino, czosnek, imbir i starty plaster ananasa. Wszystkie składniki w woreczku wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny lub nawet na całą noc.
(Ja nie wkładałam kurczaka do woreczka, tylko marynowałam w misce).
Przed planowanym podaniem schłodzone kawałki mięsa jeden po drugim obtoczyć sowicie w mące ziemniaczanej. Smażyć na głębokim oleju na złocisty kolor i odsączyć z tłuszczu układając na ręcznikach papierowych.


Zdjęcie - Japoński kurczak Karaage - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Japoński kurczak Karaage - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Japoński kurczak Karaage - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów