Biała kiełbaska i kurczak w białym winie z porami

Biała kiełbasa i kurczak w białym winie z porami
Każdą kiełbaskę przekroić na pół, kurczaka pokroić w kostkę. Rozgrzać olej i poddusić pokrojonego w krążki pora. Dorzucić pokrojony w plasterki czosnek, ostrą paprykę , płatki słodkiej papryki i koncentrat. Wszystko dusić ok 5 minut. Włożyć kiełbaski i kurczaka zalać połową wina i chwilę poddusić, tak aby białko w kiełbasce i kurczaku się ścięło. Dodać tymianek i resztę wina i wstawić na 30 minut do piekarnika w temperaturze 150-170 stopni, od czasu do czasu przekręcając.
- 6 surowych białych kiełbasek
- 1 podwójna nieduża pierś kurczaka
- 1 łyżka suszonych płatków słodkiej papryki
- 1 por - biała część
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki białego wina
- ostra papryka w proszku
- suszony tymianek
