Polędwica wieprzowa z papryką, porem i pieczarkami
przepis:
1 polędwica wieprzowa
1 czerwona papryka
1 por
20 dag pieczarek
0,25 l śmietanki 30%
1 łyżka mąki
0,5 łyżeczki tymianku
sól, pieprz
Polędwicę umyć, osuszyć, pokroić w plastry, lekko rozbić, posolić i oprószyć pieprzem.
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski.
Białą część pora pokroić w pierścienie.
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki.
Plastry mięsa obsmażyć na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni, a na pozostałym tłuszczu podsmażyć kolejno pieczarki, paprykę i por.
Mięso dodać do warzyw, podlać wodą, lub bulionem i dusić do miękkości.
Pod koniec sos zagęścić mąką ziemniaczaną, dodać śmietankę i tymianek, doprawić solą i pieprzem.