Polędwica wieprzowa z papryką, porem i pieczarkami

Polędwica wieprzowa z papryką, porem i pieczarkami
przepis:

1 polędwica wieprzowa

1 czerwona papryka

1 por

20 dag pieczarek

0,25 l śmietanki 30%

1 łyżka mąki

0,5 łyżeczki tymianku

sól, pieprz

Polędwicę umyć, osuszyć,  pokroić w plastry, lekko rozbić, posolić i oprószyć pieprzem.

Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski.

Białą część pora pokroić w pierścienie.

Pieczarki umyć, pokroić w plasterki.

Plastry mięsa obsmażyć na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni, a na pozostałym tłuszczu podsmażyć kolejno pieczarki, paprykę i por.

Mięso dodać do warzyw, podlać wodą, lub bulionem i dusić do miękkości.

Pod koniec  sos zagęścić mąką ziemniaczaną, dodać śmietankę i tymianek, doprawić solą i pieprzem.

Zdjęcie - Polędwica wieprzowa z papryką, porem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów