Pulpety w sosie chrzanowym
Bardzo lubię pulpety, ale żeby urozmaicić je trochę zmieniam sosy, które im zwykle towarzyszą. Tym razem wypróbowałam sos z dodatkiem chrzanu, który sprawił, że delikatne pulpeciki nabrały charakteru.
Składniki:
- 40 dag mielonego mięsa
- 1 jajko
- szklanka bulionu
- 1 cebula
- 1 czerstwa bułka
- łyżka mąki
- 3 łyżki śmietany
- 2 szklanki wody
- sól, pieprz
- łyżeczka papryki mielonej
- 2 łyżki chrzanu
Mięso wyrobić z jajkiem, namoczoną bułką, solą i pieprzem. Z otrzymanej masy uformować pulpety i obsmażyć je na rumiano z obu stron. Cebulę posiekać podsmażyć na tłuszczu i smażyć chwilę. Wlać bulion, chrzan i zagotować. Włożyć podsmażone pulpety i gotować na niewielkim ogniu około 20-25 minut. Dodać śmietanę i zagotować. Doprawić do smaku i posypać koperkiem.
Smacznego:)