Pulpety w sosie chrzanowym

Pulpety w sosie  chrzanowym

Bardzo lubię pulpety, ale żeby urozmaicić je trochę zmieniam sosy, które im zwykle towarzyszą. Tym razem wypróbowałam sos z dodatkiem chrzanu, który sprawił, że delikatne pulpeciki nabrały charakteru.

Zdjęcie - Pulpety w sosie  chrzanowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 40 dag mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • szklanka bulionu
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa bułka
  • łyżka mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 szklanki wody
  • sól, pieprz
  • łyżeczka papryki mielonej
  • 2 łyżki chrzanu

Mięso wyrobić z jajkiem, namoczoną bułką, solą i pieprzem. Z otrzymanej masy uformować pulpety i obsmażyć je na rumiano z obu stron. Cebulę posiekać podsmażyć na tłuszczu i smażyć chwilę. Wlać bulion, chrzan  i zagotować. Włożyć podsmażone pulpety i gotować na niewielkim ogniu około 20-25 minut. Dodać śmietanę i zagotować. Doprawić do smaku i posypać koperkiem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów