Piersi trzeba umyć, osuszyć (rozmrozić oczywiście najpierw, jeśli były mrożone) - posypać sola i majerankiem i odstawić, na co najmniej godzinę. Jabłka obrać - pokroić w ćwiartki.
Teraz uwagi : oprócz mięsa mielę też włoszczyznę ( ze dwie marchewki , pietruszkę , kawałek selera ). Poza tym dodaję czasem mięso , które zostało mi po ugotowaniu rosołu ( np. kurę ) . Mięso mielę 3 razy - wtedy pasztet jest delikatniejszy .
Kiedy mam już taki swój kawał mięcha to zamiast wątpliwej jakości wędliny przyrządzam oto taką pieczeń. Możemy ją podawać w grubych plastrach na ciepło, z ulubionym sosem i surówką. Na zimno stanowi doskonały dodatek do pieczywa lub sałatki.
Dawno nie było nic drobiowego. Nie dlatego, ze przestaliśmy go jeść, ale dlatego, że mamy swoje ulubione smaki, które ciągle się powtarzają.(...) Tym razem jednak coś nowego co na pewno też pozostanie w naszym stałym menu.
Winny czy nie winny nie będziemy teraz tego osądzać, w każdym razie odrobinę białego wina w sobie ma... i kilka zalet. Jest lekki, smaczny, doskonale komponuje się z ryżem i co równie ważne, jest prostym daniem w wykonaniu. Życzę smacznego:)
Ja, ostatnio postawiłam na indyka. Duży kawałek fileta zamarynowałam w ulubionych ziołach i upiekłam w rękwie. Na świeżo, plastry mięsa podałam do risotto, a to co zostało posłużyło jako wędlina na kanapki w ciągu tygodnia.
Przygotowanie:
na dzień przed podaniem mięso umyć, osuszyć, pokroić na niewielkie kawałki. Natrzeć solą i odstawić do lodówki w misce, naczyniu wypełnionym mlekiem.
Przepisów na gulasze wypróbowałam już kilka w swoim życiu jednak jest to taka potrawa, która ma w sobie to coś i pomimo, że znam już wiele wersji nie mogę oprzeć się kolejnym. Zwłaszcza, jeśli jest to wersja z dużą ilością papryki.
Jest to danie wyjątkowo reprezentacyjne, ale też wyjątkowo smaczne. Najbardziej lubię w niej kontrast między smakiem mięsa a kwaśnymi jabłkami. Całość można podać między innymi z kaszą gryczaną lub jęczmienną, po prostu ziemniakami czy też świeżym chlebem.
To są jedne z najlepszych klopsików. Lekkostrawne, nie smażone, tylko gotowane. Najlepiej użyć mięsa wołowo-wieprzowego, cielęciny lub udźca z indyka. Te klopsiki gotowane są w sosie z pomidorów z przysmażoną cebulką. Zyskują dzięki temu wspaniały smak i nie są suche.