Gulasz węgierski z papryką
Przepisów na gulasze wypróbowałam już kilka w swoim życiu jednak jest to taka potrawa, która ma w sobie to coś i pomimo, że znam już wiele wersji nie mogę oprzeć się kolejnym. Zwłaszcza, jeśli jest to wersja z dużą ilością papryki. Najbardziej lubię gulasz z kluskami. Mogą to być np. galuszki, lane lub jak dzisiaj zwykłe kluski kładzione.
Składniki:
- 40 g wędzonego boczku
- 2 łyżki smalcu
- 2 cebule
- 500 g wieprzowiny pokrojonej w kostkę
- sól, mielona papryka
- 500 ml bulionu mięsnego
- 3 oczyszczone papryki
- 3 pomiodry bez skórki
- 250 g kwaśnej śmietany
- 1 łyżka mąki
Boczek pokroić w cienkie paski, wytopić. Dodać smalec, roztopić, wsypać pokrojoną w kostkę cebulę, usmażyć na złoty kolor. Dodać wieprzowinę i na dużym ogniu zrumienić ze wszystkich stron. Doprawić solą i papryką, dusić na małym ogniu ok. 60 minut, podlewając bulionem. Papryki i pomidory pokroić w kostkę. Do prawie miękkiego mięsa dodać paprykę i resztę bulionu, dusić ok. 15 min. Dodać pomidory, dusić 10 min. Wlać śmietanę wymieszaną z mąką. Gotować na ogniu jeszcze ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje a mąką straci smak surowizny. Gulasz podawać z ulubionymi kluskami.
Smacznego:)