Pierś kurczaka z oscypkiem w boczku i winnym sosie

Pierś kurczaka z oscypkiem w boczku i winnym sosie
Dawno nie było nic drobiowego. Nie dlatego, ze przestaliśmy go jeść, ale dlatego, że mamy swoje ulubione smaki, które ciągle się powtarzają. No i mamy w domu miłośnika nuggetsów z sosem czosnkowym i często mu ulegamy. Tym razem jednak coś nowego co na pewno też pozostanie w naszym stałym menu.
Pierś kurczaka z oscypkiem w boczku i winnym sosie
  • podwójna pierś kurczaka
  • boczek w plasterkach np morliny
  • 2 małe oscypki
  • pół szklanki czerwonego wina
  • 1 czubata łyżka miodu
  • sól
  • masło
  • olej rzepakowy
Zdjęcie - pierś kurczaka z oscypkiem w boczku i winnym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kurczaka oczyścić i pokroić na nie za duże kawałki. Posolić. Każdy kawałek położyć na plasterku boczku, dołożyć kawałek oscypka i zrolować. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć roladki z każdej strony. Przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika na około 10 minut w 180 stopni. Na patelnię na której obsmażaliśmy mięsko wlać wino wymieszane z miodem, zagotować, chwilę niech popyrczy i się zredukuje, na koniec zdjąć z ognia, dodać łyżkę masła, ciągle mieszając. Sos stanie się gęściejszy i aksamitny. Podałam z pieczonym jesiennymi warzywami. Ten sos również to pieczonych warzyw jest pyszny.
Zdjęcie - pierś kurczaka z oscypkiem w boczku i winnym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów