Schab pieczony z suszonymi pomidorami
Jako młoda mężatka musiałam nauczyć się robić dania bardziej tradycyjne. Upieczenie schabu wydawało mi się nie lada wyczynem. Jednak nie taki diabeł straszny, jak go malują. Moim dodatkiem do tradycyjnego dania są suszone pomidory, bez których ciężko jest mi się obejść w kuchni.
Schab po upieczeniu jest bardzo kruchy, a dodatek warszu w postaci suszonych pomidorów nadaje mu wspaniały wypełniający usta smak.
Poniższy przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem produktu - Kujawskiego z ziołami.
- 1,5 kg schabu bez kości
- 6 suszonych pomidorów
- olej Kujawski ze Smakiem z czosnkiem
- 4 ząbki czosnku
- świeży tymianek
- 375 ml białego wina wytrawnego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Schab dokładnie opłucz i wysusz.
2. Natrzyj mięso Kujawskim ze Smakiem.
3. Posyp mięso solą, pieprzem, dokładnie z każdej strony.
4. Zrób nacięcie wzdłuż mięsa.
5. Do środka włóż lekko pokrojone pomidory oraz drobno posiekany tymianek.
6. Owiń schab sznurkiem, aby nie stracił kształtu podczas pieczenia.
7. Rozgrzej patelnię i polej odrobinę oleju.
8. Przysmaż z każdej strony mięso, aby się zrumieniło.
9. Przełóż mięso do brytfanki, wlej wino i wrzuć nieobrane ząbki czosnku.
10. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz 75minut.
11. Wyjmij mięso z brytfanki i pozwól mu odpocząć parę minut.
12. Przecedź resztki z brytfanki. Przelej z powrotem do naczynia, dodaj masło i rozgnieciony obrany czosnek. Gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.
13. Zdejmij sznurek, pokrój mięso na kawałki, polej sosem i podawaj.
Smacznego! Schab wyśmienicie smakuje również na zimno na kanapkach. Wystarczy bardzo cienko pokroić mięso w plasterki.
Ilość porcji: x 3 Czas przygotowania: 90min