Pasztet

Jest prosty w wykonaniu i smaczny , można go robić z różnymi dodatkami - robiłam go już w wersji z :

  • oliwkami
  • pieczarkami
  • suszonymi ślliwkami
  • suszonymi morelami i śliwkami
  • kawałkami pokrojonej drobno wątróbki

Niżej podaję przepis-bazę - w zależności od dodatków możemy uzyskać różne smaki .

Składniki :

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 50 dag surowego boczku
  • 30 dag wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • włoszczyzna
  • liść laurowy , ziele angielskie
  • 2 bułki
  • 3 jajka
  • sól , pieprz , gałka muszkatołowa , imbir , majeranek itp.
  • ewentualnie trochę czerwonego wina lub koniaku
  • oliwa lub olej do smażenia wątróbki


Mięso i włoszczyznę należy ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim w małej ilości wody . Wątróbkę i posiekaną cebulę poddusić na oleju . Ostudzone mięso , namoczoną i odciśniętą bułkę i wątróbkę zmielić , dodać jajka , wyrobić . Do powstałej masy dodać sól , pieprz i pozostałe przyprawy , dla wzbogacenia smaku można dolać trochę czerwonego wina . Wymieszać dokładnie . Masę przełożyć do formy wysmarowanej olejem , wyrównać powierzchnię . Piec w temperaturze 190 C przez około 50-60 minut . Nie można za długo trzymać pasztetu w piekarniku , bo wysycha i potem ciężko się go kroi ( kruszy się ) .

Teraz uwagi : oprócz mięsa mielę też włoszczyznę ( ze dwie marchewki , pietruszkę , kawałek selera ). Poza tym dodaję czasem mięso , które zostało mi po ugotowaniu rosołu ( np. kurę ) . Mięso mielę 3 razy - wtedy pasztet jest delikatniejszy .

Zdjęcie - Pasztet - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Szaszłyki z kiełbasą
2

Szaszłyki z kiełbasą

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Gulasz węgierski
2

Gulasz węgierski

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kotlet Strindberg
2

Kotlet Strindberg

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Cukinia faszerowana mięsem, ryżem i warzywami
2

Cukinia faszerowana mięsem, ry…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Szaszłyki z mięsa mielonego
3

Szaszłyki z mięsa mielonego

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Gulasz z selerem naciowym, fasolką i chorizo
1

Gulasz z selerem naciowym, fas…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Pieczone gołąbki z młodej kapusty
1

Pieczone gołąbki z młodej kapu…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Surówka z młodej kapusty – tyrolska
1

Surówka z młodej kapusty – tyr…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Schab gotowany w sosie własnym
2

Schab gotowany w sosie własnym

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Schabowy inaczej
3

Schabowy inaczej

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Szwedzkie klopsiki z IKEA
1

Szwedzkie klopsiki z IKEA

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
1

Klopsiki z białej kiełbasy w s…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy