Pasztet
Jest prosty w wykonaniu i smaczny , można go robić z różnymi dodatkami - robiłam go już w wersji z :
- oliwkami
- pieczarkami
- suszonymi ślliwkami
- suszonymi morelami i śliwkami
- kawałkami pokrojonej drobno wątróbki
Niżej podaję przepis-bazę - w zależności od dodatków możemy uzyskać różne smaki .
Składniki :
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 50 dag surowego boczku
- 30 dag wątróbki drobiowej
- 2 cebule
- włoszczyzna
- liść laurowy , ziele angielskie
- 2 bułki
- 3 jajka
- sól , pieprz , gałka muszkatołowa , imbir , majeranek itp.
- ewentualnie trochę czerwonego wina lub koniaku
- oliwa lub olej do smażenia wątróbki
Mięso i włoszczyznę należy ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim w małej ilości wody . Wątróbkę i posiekaną cebulę poddusić na oleju . Ostudzone mięso , namoczoną i odciśniętą bułkę i wątróbkę zmielić , dodać jajka , wyrobić . Do powstałej masy dodać sól , pieprz i pozostałe przyprawy , dla wzbogacenia smaku można dolać trochę czerwonego wina . Wymieszać dokładnie . Masę przełożyć do formy wysmarowanej olejem , wyrównać powierzchnię . Piec w temperaturze 190 C przez około 50-60 minut . Nie można za długo trzymać pasztetu w piekarniku , bo wysycha i potem ciężko się go kroi ( kruszy się ) .
Teraz uwagi : oprócz mięsa mielę też włoszczyznę ( ze dwie marchewki , pietruszkę , kawałek selera ). Poza tym dodaję czasem mięso , które zostało mi po ugotowaniu rosołu ( np. kurę ) . Mięso mielę 3 razy - wtedy pasztet jest delikatniejszy .