Pasztet

Jest prosty w wykonaniu i smaczny , można go robić z różnymi dodatkami - robiłam go już w wersji z :

  • oliwkami
  • pieczarkami
  • suszonymi ślliwkami
  • suszonymi morelami i śliwkami
  • kawałkami pokrojonej drobno wątróbki

Niżej podaję przepis-bazę - w zależności od dodatków możemy uzyskać różne smaki .

Składniki :

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 50 dag surowego boczku
  • 30 dag wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • włoszczyzna
  • liść laurowy , ziele angielskie
  • 2 bułki
  • 3 jajka
  • sól , pieprz , gałka muszkatołowa , imbir , majeranek itp.
  • ewentualnie trochę czerwonego wina lub koniaku
  • oliwa lub olej do smażenia wątróbki


Mięso i włoszczyznę należy ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim w małej ilości wody . Wątróbkę i posiekaną cebulę poddusić na oleju . Ostudzone mięso , namoczoną i odciśniętą bułkę i wątróbkę zmielić , dodać jajka , wyrobić . Do powstałej masy dodać sól , pieprz i pozostałe przyprawy , dla wzbogacenia smaku można dolać trochę czerwonego wina . Wymieszać dokładnie . Masę przełożyć do formy wysmarowanej olejem , wyrównać powierzchnię . Piec w temperaturze 190 C przez około 50-60 minut . Nie można za długo trzymać pasztetu w piekarniku , bo wysycha i potem ciężko się go kroi ( kruszy się ) .

Teraz uwagi : oprócz mięsa mielę też włoszczyznę ( ze dwie marchewki , pietruszkę , kawałek selera ). Poza tym dodaję czasem mięso , które zostało mi po ugotowaniu rosołu ( np. kurę ) . Mięso mielę 3 razy - wtedy pasztet jest delikatniejszy .

Zdjęcie - Pasztet - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Barszcz czerwony na zakwasie z warzywami
2

Barszcz czerwony na zakwasie z…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Inlagd sill - szwedzkie śledzie
3

Inlagd sill - szwedzkie śledzi…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Śledzie z porem i jabłkiem
1

Śledzie z porem i jabłkiem

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Kulebiak z kapustą kiszoną, grzybami i wędzonymi śliwkami
1

Kulebiak z kapustą kiszoną, gr…

food² food²
Food Square

Aromatyczny bulion grzybowy z grzybowymi uszkami
1

Aromatyczny bulion grzybowy z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Śledzik pod pierzynką
1

Śledzik pod pierzynką

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Pieczone kawałki kurczaka w sosie teriyaki
3

Pieczone kawałki kurczaka w so…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Delikatna mielonka z kurczaka i szynki
2

Delikatna mielonka z kurczaka…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Serowe piersi kurczaka – pieczone
3

Serowe piersi kurczaka – piecz…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami
2

Cukinia faszerowana kurczakiem…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Bagietki nadziewane kurczakiem
3

Bagietki nadziewane kurczakiem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kurczak z kaszą, pieczarkami i pomidorami
1

Kurczak z kaszą, pieczarkami i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu