Muszelki ugotować w lekko osolonej wodzie. Cebulę poszatkować, zeszklić na oleju. Dodać rozmrożony szpinak i dusić. Gorgonzolę pokroić w drobną kostkę, pomidory suszone w paski, dołożyć do szpinaku i wszystko razem wymieszać...
Makaron to potrawa, która chyba najczęściej gości na moim stole. Kiedy nie mam konkretnego pomysłu, gotuję gar pasty, rozgrzewam na dużej patelni oliwę i dorzucam z lodówki wszystko, co mi się w miarę komponuje.
Jakoś szczęśliwie tak się składa, że w 90% efekt jest więcej niż zadowalający :)
Bardzo treściwe i bardzo lekkie danie a przy tym prezentujące się pysznie. Połączenie dwóch warstw, mięsnej i szpinakowej nie jest raczej czymś nowym, natomiast co wyróżnia to danie to z pewnością fantastyczny sos serowy który zastępuje tu tradycyjny beszamel. Przygotowanie potrawy zajmuje trochę czasu ale z pewnością jest warto.
Proces jest bardzo szybki, sugerujemy więc równoczesne przygotowywanie. W dwóch garnkach przygotowujemy makaron i groszek. Gdy już będą się gotować, zaczynamy przygotowanie sosu.
Prosty, lecz bardzo smaczny makaron, idealny na szybki obiad. Najładniej wygląda, jeśli użyjemy kolorowego makaronu oraz żółtej i zielonej cukinii, jeśli jednak nie uda nam się ich dostać, ze zwykłym makaronem i samą zieloną cukinią będzie równie smaczny :)
Dziś propozycja może niezbyt wyględna, ale w smaku znakomita. Szpinak połączyłam z kremowym mascarpone i charakternym cheddarem. Całość zapieczona pod delikatnym beszamelem z chrupiącym wierzchem.
Dziś przedstawiam niezwykle satysfakcjonujące połączenie, przedstawionego wcześniej puree z dyni z beszamelem, pod którym zapieczone są muszle makaronowe z kremową warstwą z ricotty