Lazania ze szpinakiem, serami i beszamelem
Dziś propozycja może niezbyt wyględna, ale w smaku znakomita. Szpinak połączyłam z kremowym mascarpone i charakternym cheddarem. Całość zapieczona pod delikatnym beszamelem z chrupiącym wierzchem. Przyznam, że do beszamelu mam ogromną słabość - nie jest przesadą, jeśli napiszę, że mogłabym go dodawać do wszelkich zapiekanek :) Danie gorąco polecam - można się nim zdrowo najeść.
-------------------------- Składniki: proporcje w dużej mierze zależą od foremki do zapiekania, u mnie kwadratowa o boku 15-17 cm
- 8 płatów makaronu do lazanii
- ok. 300 g liści szpinaku, oczyszczonych, pozbawionych łodyżek
- duża cebula, drobno pokrojona
- 4-5 ząbków czosnku, drobno posiekanych
- sól, pieprz do smaku
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
- 100-150 g sera mascarpone
- 150 g sera cheddar, startego na tarce o drobnych oczkach (100 g do szpinaku, 50 g do posypania wierzchu)
- beszamel: 2 łyżki masła, 2 pełne łyżki mąki, szklanka mleka, sól i pieprz do smaku
1. Podgotowanie makaronu Makaron gotować ok. 5 minut aż lekko zmięknie. Po tym czasie odcedzić i ułożyć na kratce bądź talerzu - ważne, by płaty się nie stykały, bo mogą się zlepić.
2. Przygotowanie szpinaku Na dużej patelni rozgrzać olej, po czym zeszklić cebulę. Następnie dodać czosnek, chwilę przesmażyć, i dodać liście szpinaku. Całość smażyć pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż liście szpinaku stracą na objętości, ale jednocześnie "nie zwiędną" na patelni - pozostaną elastyczne i intensywnie zielone. Kiedy liście dojdą, zestawić patelnię z ognia, a jej zawartość pozostawić do lekkiego przestygnięcia. Kiedy szpinak przestygnie, posiekać go w miarę drobno. W razie konieczności należy porządnie odcisnąć nadmiar soku, który puścił w trakcie smażenia. Szpinak wymieszać z serami. Na koniec dodać sól i pieprz do smaku.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
3. Przygotowanie lazanii Na spód formy wyłożyć kolejno: porcję makaronu (u mnie po dwa płaty obok siebie), porcję szpinaku, makaron, szpinak, makaron, beszamel. Wierzch posypać cheddarem.
4.Przygotowanie beszamelu W średniej wielkości garnuszku rozpuścić masło, po czym dodać do niego mąkę i dokładnie z nim wymieszać. Następnie, ciągle mieszając, wlewać stopniowo mleko. Cały czas mieszać - aż do zgęstnienia sosu. Pod koniec doprawić solą i pieprzem. Po zdjęciu z ognia od razu wylać na przygotowaną lazanię.
5. Pieczenie Lazanię piec przez ok. 25 minut - aż wierzch się ładnie zarumieni. Jak dla mnie najlepiej smakuje odgrzewana - kiedy po upieczeniu całość "stężeje", a smaki przejdą sobą nawzajem.