Makaron w sosie z sera pleśniowego, porów i białego wina
Makaron to potrawa, która chyba najczęściej gości na moim stole. Kiedy nie mam konkretnego pomysłu, gotuję gar pasty, rozgrzewam na dużej patelni oliwę i dorzucam z lodówki wszystko, co mi się w miarę komponuje.
Jakoś szczęśliwie tak się składa, że w 90% efekt jest więcej niż zadowalający :)
Tym razem przygotowałam sos na bazie porów, białego wina i sera pleśniowego. Połączenie raczej klasyczne i bardzo dobrze z makaronem się komponujące.
Taki sam sos użyty może być do smażonych polędwiczek, czy piersi z kurczaka.
Makaron w sosie z sera pleśniowego, porów i białego wina Składniki- ser pleśniowy - 150 g
- por - 1 szt, biała i jasno zielona część
- wino białe wytrawne - 1/2 szklanki
- śmietanka kremówka - 1/2 szklanki
- olej - 1 łyżka
- kolendra - 1/4 łyżeczki, mielona
- sól, pieprz - do smaku
- makaron - ok. 300g
Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody, al dente.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany por, lekko podsmaż ( nie może zbrązowieć!). Dolej wino i smaż 3 minuty na małym ogniu. Dodaj śmietankę i pokruszony ser, gotuj aż ser się roztopi. Dopraw do smaku kolendrą, solą i pieprzem.
Jeśli sos okaże się zbyt gęsty, dodaj do niego nieco wody pozostałej po gotowaniu makaronu.
Wierzch makaronu możesz posypać dodatkową porcją sera.