Takich krewetek zasmakowałam dawno temu w budce z jedzeniem orientalnym w centrum Wrocławia. Budka mieści się na rogu Sokolniczej i Legnickiej niedaleko izby wytrzeźwień. Sam lokal jest bo jest - trudno rozpisywać się o jego zaletach, ale jedzenie było cudowne. Potem kilka razy się trochę rozczarowałam - ostatnio dawno tam nie byłam i trudno mi powiedzieć jakie jedzonko serwują.
Jak na potrawę kuchni indyjskiej, to danie było stosunkowo łagodne w smaku i nie zawierało typowej mnogości przypraw. Niemniej fanom krewetek powinno przypaść do gustu. Mnie smakowało :)
Bardzo pikantna przekąska lub przystawka, podawana na ciepło, o zachęcającym aromacie.Małe pakuneczki, takie w sam raz na jeden kęs, pod otoczką chrupiącego boczku kryją w sobie słodkie krewetki.
Wprost z wielkanocnego stołu na blogu ląduje terrina z łososia i krewetek. Elegancka, łatwa w przygotowaniu, smaczna i całkiem efektowna przystawka. Połączenie smaków kremowego serka, wędzonego łososia i krewetek trafi w gusta wielu osób, nawet tych bardzo wybrednych.
Sałatki z dodatkiem awokado :) Owoc ten wciąż nie jest zbyt popularny w kuchni większości osób, dlatego jeśli ktoś szukałby pomysłu na przygotowanie czegoś z awokado, to zaraz po guacamole sałatka to najlepszy pomysł. Awokado dobrze smakuje w połączeniu z wyrazistymi w smaku składnikami, toteż na moim talerzu występuje w towarzystwie czerwonego grejpfruta, oliwek i krewetek.
Zainspirowane przez Donne Hay - szybkie, świeże i smaczne. Dodam jeszcze, że pożywne i zdrowe. Można doprawiać czosnkiem i chili według własnych upodobań. Zamiast wina można użyć bulionu, możliwości są nieograniczone ;)
Tą przystawkę często zamawiamy w pobliskiej chińskiej knajpce. Oboje z mężem bardzo ją lubimy, niestety cena, która za nią płacimy jest nieadekwatna do ilości. W związku z tym w ramach oszczędności i naszego domowego projektu 'wiem co jem' postanowiłam odtworzyć ją w domu.
Przepis który udowadnia, że często najprostsze rzeczy są najlepsze. Danie gotowe w czasie poniżej 10 minut, genialna przystawka lub samodzielne danie. Najlepszy w tym daniu jest genialny sos który wybieramy świeżą bagietką lub kajzerką.