Krewetki w pomidorach po indyjsku

Krewetki w pomidorach po indyjsku
Jak na potrawę kuchni indyjskiej, to danie było stosunkowo łagodne w smaku i nie zawierało typowej mnogości przypraw. Niemniej fanom krewetek powinno przypaść do gustu. Mnie smakowało :)

Zdjęcie - Krewetki w pomidorach po indyjsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KREWETKI W POMIDORACH PO INDYJSKU
(na 4 porcje)
400g mrożonych krewetek,
500g świeżych pomidorów lub 1 puszka pomidorów pelati,
1 cebula,
1 zielona papryka,
1 łyżeczka świeżego startego imbiru,
1 duży ząbek czosnku,
½ łyżeczki soli,
½ łyżeczki chili w proszku,
2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżka posiekanych listków kolendry,
3 łyżki oleju

Pomidory sparzyć, obrać, oddzielić pestki, a miąższ pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w „piórka”, a paprykę w paseczki. Starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek utrzeć w moździerzu razem z solą, chili i sokiem z cytryny na pastę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, następnie dodać pastę z czosnku i imbiru. Smażyć przez pół minuty, dodać pomidory i paprykę, dusić pod przykryciem 15-20 minut (jeżeli dajemy pomidory w puszce, rozdrabniamy je i dusimy tylko 10 minut).
Krewetki przelać wrzątkiem i osączyć na sitku. Dodać do pomidorów i gotować (już bez przykrycia) 3 minuty. Na koniec dodać listki kolendry.
Podawać z ryżem i kruchą sałatą, np. lodową.

Zdjęcie - Krewetki w pomidorach po indyjsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krewetki w pomidorach po indyjsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów