Coś dla tych, którzy lubią kaszę gryczaną. Słodkie placuszki przekładane miętowym serkiem i truskawkami to świetna propozycja na niezbyt obfite drugie danie obiadowe :) Ewentualnie deser – dla tych, co nie uznają słodkich obiadów.
Od kiedy poznałam dokładnie dobroczynnywpływ kaszy na nasz organizm przyrządzam ją bardzo często ale nigdy bez dodatku smażonej cebulki na złoty kolor. To ona podkreśla a nawet rzekłabym wydobywa walory smakowe kaszy gryczanej. Dzisiaj proponuję Wam kaszę w towarzystwie kruchej wołowiny i fasolki.
Naczytałam się ostatnio jaka to kasza jest zdrowa i ile jej powinniśmy jeść dla swojego dobra, nie żebym nie wiedziała co w trawie piszczy, ale jakoś miłośniczką kaszy od dzieciństwa nie byłam. Za to moje dziecko edukowane przedszkolne w ramach programu "zdrowy przedszkolak" zjada kasze wszelakie i w każdej postaci....
Nie mogłam się powstrzymać, żeby jej nie przygotować…. Naprawdę… Wymyśliłam sobie taką sałatkę z pieczoną dynią i za nic nie chciała mi wyjść z głowy !
Jak wiecie bardzo lubię wszelkiego rodzaju kasze – gryczaną , jęczmienną , mannę i jaglaną.
To właśnie o jaglanej będzie dziś mowa.
Robiłam już gołąbki z jej dodatkiem , racuszki , zraziki czy też kopytka.
Dziś mam kolejny rewelacyjny przepis – na krokiety z kaszą jaglaną.
Niesamowicie chrupiące , sycące i smaczne.
A dzięki dodatkowi kaszy jaglanej – zdrowe.
Dziś mam dla Was przepis na swoją ulubioną polentę zapiekaną z parmezanem.
Polenta jest włoską potrawą ludową.
Ja zajadam ją w takiej postaci bardzo często – jako zamiennik dla ziemniaków czy też ryżu.
Podana z gulaszem lub też ulubionym sosem tworzy danie , które na pewno znajdzie wielu zwolenników i niejednego zaskoczy!