Słodkie gryczane placki z truskawkami i serkiem miętowym
Coś dla tych, którzy lubią kaszę gryczaną. Słodkie placuszki przekładane miętowym serkiem i truskawkami to świetna propozycja na niezbyt obfite drugie danie obiadowe :) Ewentualnie deser – dla tych, co nie uznają słodkich obiadów. Według przepisu, placki robi się na bazie kaszy gryczanej ugotowanej na mleku, ale jestem pewna, że nie będzie w smaku specjalnej różnicy, jeśli użyjemy kaszy gryczanej gotowanej normalnie, w wodzie (która, na przykład, została nam z poprzedniego dnia).
SŁODKIE GRYCZANE PLACKI Z TRUSKAWKAMI I SERKIEM MIĘTOWYM
(4 porcje)
5 jajek,
40g cukru pudru,
szczypta soli,
50ml kefiru,
200g ugotowanej na mleku kaszy gryczanej,
50g mąki pszennej,
200g twarogu,
2-3 łyżki jogurtu naturalnego,
2 łyżeczki miodu,
1-2 łyżeczki posiekanej mięty,
250g truskawek,
olej do smażenia,
cukier puder do posypania
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać kefir, mąkę, ugotowaną kaszę i delikatnie wymieszać łyżką. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i ponownie delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i na niezbyt dużym ogniu smażyć z obu stron nieduże placuszki. Usmażone placki kłaść na ręcznikach papierowych, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
Twaróg rozkruszyć widelcem i połączyć z jogurtem, miodem i miętą. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić.
Placuszki przekładać masą serową i posypać cukrem pudrem (ja zapomniałam ;)). Podawać z truskawkami.
(przepis z magazynu „Palce lizać extra” 1/2011, z moimi niewielkimi zmianami)