Krokiety z kaszą jaglaną
- SKŁADNIKI:
- NALEŚNIKI :
- * Mąka – 1 szklanka
- * Mleko – 250 ml
- * Jajko – 1 szt
- * Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- * Sól – 1 szczypta
- * Olej – 50 ml
- FARSZ:
- * Kasza jaglana – 2 szklanki
- * Bulion warzywny – 400 ml
- * Pieprz – do smaku
- DODATKOWO :
- * Bułka tarta do panierowania
- * Jajko – 1 szt
- * Olej do smażenia
Jak wiecie bardzo lubię wszelkiego rodzaju kasze – gryczaną , jęczmienną , mannę i jaglaną.
To właśnie o jaglanej będzie dziś mowa.
Robiłam już gołąbki z jej dodatkiem , racuszki , zraziki czy też kopytka.
Dziś mam kolejny rewelacyjny przepis – na krokiety z kaszą jaglaną.
Niesamowicie chrupiące , sycące i smaczne.
A dzięki dodatkowi kaszy jaglanej – zdrowe.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Składniki na naleśniki dokładnie ze sobą mieszamy.
Smażymy duże naleśniki , odkładamy w cieple miejsce .
FARSZ :
Kaszę jaglaną zalewamy bulionem i na wolnym ogniu gotujemy przez około 10-12 minut cały czas mieszając , by nie dopuścić do przypalenia.
Po ugotowaniu doprawiamy do smaku.
CAŁOŚĆ :
Przygotowane naleśniki smarujemy kaszą jaglaną , zamykamy do wewnątrz i zwijamy w krokiety.
Obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej.
Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju.
Podajemy gorące.