Lekko zakalcowate, takie "chewy&sticky", co jednak idealnie komponuje się z dużą ilością czekolady - tym bardziej, że czekolada pozostaje mięciutka po ostygnięciu ciasta. Niebo w gębie!
Ostatnio szanowny małżonek zasmakował w serach o smaku orzechowym. Właściwie to lubił je od zawsze, ale dość dawno ich nie kupował, aż do czasu. No właśnie i w tej oto chwili przepadł bez reszty. Stojąc na straży domowego jedzenia nie mogłam nie zareagować i tak oto zamiast pudełka kupnego serka orzechowego nabyłam twaróg dobrej jakości, orzechy włoskie i dobrej jakości śmietanę. Chwila spędzona w kuchni i oto na stole znalazł się wspaniały serek orzechowy.
Niezwykle kruche, niesamowicie delikatne, mecha chrupiące i rozpływające się w ustach …
Wiem wiem cieknie ślinka już na samą myśl – i o to właśnie mi chodziło!
Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne ciasteczka budyniowe!
Idealne zarówno dla dzieci jak i dorosłych …
… Czy wiesz, że …
… że kruche ciasto, to jedno z najprostszych ciast i można je przygotować w bardzo łatwy sposób?
Jak to zrobić?
Jakie są „tajne” sekrety idealnego kruchego ciasta?
Jakie są proporcje ?
I czy kruche ciasto można mrozić?
Poczytajcie!
Jabłka umyć, przekroić na ćwiartki bez obierania. Usunąć ogonki i czarne końcówki na spodzie. Nie usuwać gniazd nasiennych. Pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka (najlepiej z grubym dnem). Dodać sok z cytryny i kilka łyżek wody...
Spotkaliśmy się z różnymi metodami przygotowania mleka kokosowego i polecamy tę, naszym zdaniem najszybszą i najbardziej wydajną, podpatrzoną w Tajlandii.
Regularne spożywanie małej ilości octu jabłkowego, wpływa na zwiększenie odporności, reguluje przemianę materii oraz poprawia krążenie, wzmacniając układ krwionośny. W kosmetyce oczyszcza i leczy skórę, zmniejsza przebarwienia oraz popękane krwinki i żyłki. A teraz czas na prosty i sprawdzony przepis na ocet jabłkowy oraz garść porad na jego zastosowanie
Krem kakaowy to właściwie czekoladowa wersja kremu budyniowego, wszystko, co trzeba zrobić, to dodać trochę kakao. Jest bardzo stabilny, sztywny, idealny do dekoracji tortów i babeczek. Dodatkowo jest też po prostu pyszny – aksamitny, delikatny, mocno napowietrzony.
Ocet jabłkowy (cydrowy) to najprawdopodobniej najdoskonalszy pokarm stworzony przez naturę. Są na to dowody sięgające aż do roku 400 p.n.e - Hipokrates stosował go swoim pacjentom jako rodzaj antybiotyku i uzdrawiający eliksir.
Lukier z białek, czyli lukier królewski, nadaje się idealnie do dekorowania świątecznych wypieków. Łatwo da się go przełożyć do szprycy lub małego woreczka strunowego, żeby ozdobić pierniki. Śnieżnobiały kolor pasuje do każdego rodzaju ozdób i bakalii.
Pierniczki są bardzo aromatyczne, miękkie w środku, z zewnątrz delikatnie chrupiące. Możesz je delikatnie polukrować lukrem o smaku cytrynowym lub pomarańczowym. Będą wykwintnym dodatkiem do świątecznej kawy :)
Dzisiaj najprostszy deser noworoczny składający się z trzech warstw galaretki o różnym kolorze, owoców i bitej śmietany. Deser szybki do wykonania, ładnie się prezentuje i jest smaczny, polecam!